Aamulla kun sää oli mitä parhain, olokin ihan kelpo, ja koska lääkäriltäkin oli lupa!, ajattelin lähteä ladulle, – ihan vain hissuksiin liikkumaan, sillä ulkoilmaa minä todella jo tarvin! Mutta sitten joku ihmeellinen järjen ääni kehotti tyytymään vaatimattomampaan liikkumiseen, ja lähdinkin kaupungille tepastelemaan. Juniori kun oli sopivasti hakemassa autoani lainaan, niin sain häneltä kyydin. Minulla kun ei ole lupa lääkehuuruissa ja pilleripöhnässä ajella, joten sattui sopivasti.
Piipahdin systerin luona, ja sitten kuljeskelemaan kauppoihin. Eepille muutama joululahjavaate, Vävylle paketti ja uusi tonttu keittiöön. Kukkakaupan edessä katselin kaikkea, mutta ku. Kun ei ollut sitä autoa niin enpä ryhtynyt hankkimaan mitään ihanaa…
Ruokakaupasta mozzarellapalloja ja basilikaa: mozzarellasalaatti jouluisella twistillä oli mielikuvissa, – jossain somen ruokasivusyövereissä sellaisen olin nähnyt.
Kaikkea sitä joutilas puuhaileekin.
Eturuoaksi jotain vähän tuhdimpaa: kylmäsavulohimousse eilen leipomieni saaristolaisleipien päällä. Kyllä kelpasi!
Ohje on (taas kerran) Harri Syrjäsen Insta-tililtä, muokkailin kahden hengen annokseksi (josta puolet jäi huomiselle :)) .
Kylmäsavulohiskagen
1 prk (150 g) Crème Fraîchea
100 g kylmäsavulohta
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl kokojyväsinappia
1 tl sitruunanmehua
Tailliä
Hyppysellinen sokeria, pippuria myllystä ja tarvittaessa suolaa
Leikkaa punasipuli, tilli ja valkosipuli silpuksi.
Kuutioi lohi pieneksi. Sekoita Crème Fraîchen sekaan kulhossa, mausta sitruunalla ja kokojyväsinapilla.
Sekoita hyvin ja tarjoile esim. saaristolaisleivän kanssa!
Pääruoaksi parsakaalia, jämäpottumuusista perunalettuja ja pakastimen uumenista pari karitsanfilettä. Ihan juhlaruokaa siis!
Jälkkäriksi pipareita ja sinihomejuustopalan loput. Ja Protoksen loput!
Tämän viinitalon viinejä oli Andalusian reissulla tarjolla ravintoloissa ja monissa kaupoissa, mutta, sattuneesta syystä, meillä jäi testailut varsin vähiin. Tänään tästä 100-prosenttisesta tempranillo-viinistä pidimme oikeinkin paljon. Jos luonnehdinta on tällainen: ”Täyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, mustikkainen, boysenmarjainen, luumuinen, hennon mustaherukkainen, kevyen kaakaoinen, mausteinen” voi odottaa jotain hyvää. Ei petytty.
Pipari-homejuustoteemaan liittyen täällä yksi hyvä vanha jälkkärivaihtoehto!
Vesi kihahti kielelle, kiitos vinkistä. Ja enpä ole vielä kiitosta antanut uudesta Espanjan matkan valokuvista, joten paljon kiitoksia että olet laittanut ne tänne nähtäväksi. Piristää ja inspiroi. Nopeasti selätit vaivan. Vyöruusu voi pahimmillaan olla sitkas ja todella kivulloinen seuralainen. Mutta hyvä näin.
Tuo kylmäsavulohiskgen on kyllä mukava herkku, vaikka joulupöytään.
Kiitos kiitoksista. Onpa mukava kuulla, että niistä oli iloa ja inspiraatiota! 🙂
Totta, aika nopeasti tämä tuntui tällä kertaa talttuneen. Ei kyllä ohi vielä. Todellakin vyöruusu voi jäädä kehoon rassaamaan vaikka vuosiksi. Minullahan pari vuotta sitten arveltiin kaikkia outoja rintarangan/selän kipuja mahdollisiksi vyöruusun jälkijättöisiksi ”haamu”kivuiksi. Saattaa kuulemma oireilla vuosienkin päästä… Tiedä häntä. Riesa tämä altistuminen tälle on. Mutta edelleen, taas: niin kiitollinen olen lääkäreistä ja lääkkeistä. Hoito auttaa!