Ei niin hyvä päivä tänään, mutta sentään uudenlainen joululimppu onnistui – uudenlainen siitä tuli, kun ei ollutkaan ruisjauhoja, minkä hoksasin vasta siinä vaiheessa , jolloin piimä oli jo lämmitetty ja hiiva lisätty. Laitoin sitten enemmän hiivaleipäjauhoja ja lisäksi vehnälesettä. Ihan hyvää tuli. Ja meillähän nämä ovat ns. kreikkalaisia joululimppuja, – sekin seurausta ohjeen muuttamisesta puuttuvan aineksen vuoksi. Vuosikymmeniä sitten kumina vaihtui anikseksi, ja se taas tuo mieleen Kreikan [lue: ouzon]. 😀 Alhaalla ohje.
Laatikotkin tein, Pehtoorin avustuksella.
Ja kirjoittelin paperille menut, mitä aion jouluna perheelle tarjota ja vähän aikataulutinkin itselleni, ettei mene säheltämisesti. Meillä on hyvin, hyvin intensiivinen joulun aloitus: aatonaattona ja aattona on – jos terveyttä riittää – vaihtelevasti pieniä ja isoja ruokapöydässä – saattaapi minulla olla vähän touhua, joten pitäisi tarjottavat olla monenlaiseen makuun, menemisiin ja tulemisiin sopivia, että kuitenkin säilyisi leppoisa meininki ja että minäkin ehtisin pienten joulua aistia.
Joulun suklaakonvehtien, karkkien, pähkinöiden ja muun pienen napostelun tarjolle asetteluun ehkä vähän vinkkiä täältä: ”Just Jennys Boards” Ihan mielettömiä tarjottimia, eikö? Ehkä uudenvuoden kekkereihin sopisi paremmin kuin jouluun? Tänä vuonna ei kylläkään meille [näillä näkymin ollaan kaksistaan mökillä], mutta entäs sinun juhliisi?
Syksyllä tein/yritin tehdä Emmiliinin kastajaisiin herkkuvadin tällä idealla, mutta tulos oli aika surkea [kuten kuvakin siitä]. Mutta ehkä minä vielä kehityn. Ja suolaisista osaisin varmaan tehdä paremman.
Mutta harjoitukset jatkuvat. Kuusi tai oikeastaan vain viisi yötä enää…
Amaryllis on etuajassa, – toivottavasti jaksaa viikon vielä kukkia.
Joululimppu
Ohjetta voi helposti varioida oman maun mukaan. Tuollaisenakin tulee hyvää. Viime vuosina olen käyttänyt vaaleaa siirappia, ei tule niin tymäkkää leivästä. Mutta nopsasti nämä valmistuu.
Joululimppu
1 l piimää
50 g hiivaa
2 dl siirappia
2 rkl pomeranssinkuorta
½ rkl anista rouhittuna
1 rkl suolaa
8 dl ruisjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
1 l vehnäjauhoja
Lämmitä piimä. Lisää hiiva, mausteet ja siirappi.
Alusta taikinaan jauhot.
Peitä ja kohota taikina.
Leivo neljäksi limpuksi, ja pistele pinta haarukalla.
Kohota uudelleen. Voitele siirapilla jos haluat (minä en halua: se sotkee) .
Paista 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.
Minä jo junassa pohjoiseen menossa. Vuosia olen haaveillut joulusta Lapissa, tänä vuonna sen toteutan. Satumme sitten olemaan hetken samaan aikaan.
Oi! Ihanaa kaamosaikaa ja joulua sinulle sinne Hangasojan huomaan.
Ehkäpä vielä tänä vuonna nähdään!