Espanjalainen kylmä tomaatti(-paprika)keitto, gazpacho, kuuluu helteisiin kesäpäiviin. Ainakin kerran kesässä teen sitä.
Tänään ei ollut helle, mutta silti tein sitä. Eilisen illan raskaahkon, todella hyvän liharuoan jälkeen ajatus kevyestä keittoruoasta tänään oli luonnollinen.
Tomaattikeitto on parasta kun se on saanut olla ainakin yhden yhden kylmässä, jolloin maut tasaantuvat ja kasvisten aromit voimistuvat. Mutta mehän syötiin iso kulhollinen sitä jo tänään. Sen ohessa oli hyvää hapanjuurileipää ja toscanalaista salamia. Jälkkäriksi vielä mansikoita ja kermavaahtoa. Kertakaikkisen kesäistä siis. Ja hyvää.
Erilaisia versioita gazpachosta on vaikka kuinka monenlaisia. Tänään tein tällaisilla aineksilla, – aika perusversio siis.
Gazpacho
pari viipaletta kuivaa leipää
10 kpl kypsiä tomaatteja
1 punainen paprika
½ kurkku
1 – 2 valkosipulinkynttä
2 tl sokeria
1 dl hyvää oliiviöljyä
3 rkl (puna/sherry)viinietikkaa
1 tl suolaa
mustapippuria
- Laita leipä veteen tai mieluummin tomaattien nesteeseen likoamaan sillä välin, kun teet muut asiat.
- Poista tomaateista kannat, pilko isohkoiksi paloiksi (neste erilliseen kippoon ja leipäpalaset siihen kostumaan). Poista paprikasta kanta ja siemenet ja pilko sekin, samoin kurkku (myös avomaankurkku sopii hyvin). Kuori valkosipulinkynnet.
- Jos liotit leivän vedessä, purista liotetusta leivästä ylimääräistä vettä pois.
- Laita kaikki ainekset blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella sekaisin.
Maista suola ja viinietikka – viinietikka raikastaa mukavasti.Laita keitto jääkaappiin ainakin tunniksi, mieluiten yön yli.
Tarjolle tuotaessa pöytään myös paprikaa silputtuna, samoin kurkkua, fetaa ja oliiviöljyä. Uunissa rapeutettu prosciutto tai pekoni sopivat myös keittoon sattumiksi, ja ne tekevät siitä ruokaisamman.
Toinen hyvä, jokakesäinen kylmä keitto on Kokkolan kurkkukeitto. Ehkä viikonloppuna on sen aika.