Pajunkissat
Tiedättehän, että pajunkissoille ei kannata maljakkoon laittaa vettä. Tai aluksi kannattaa. Siis vain silloin kun tuo niitä ulkoa ja pajunkissat ovat vasta ”kuoriutumisvaiheessa”, niin silloin kannattaa oksiin leikata imupinta ja laittaa ne veteen, mutta heti kun kukintopallero on esillä, vesi pois maljakosta.
Näin kukkimisprosessi [tuskin on oikea sana, mutta tiedätte, mitä tarkoitan] pysähtyy, eivätkä heteet ja emit tule näkyviin, vaan pallerot säilyttävät pehmeän karvapinnan.
Pajunvitsat liittyvät tietysti pääsiäiseen ja virpomisperinteeseen. Nimenomaan palmusunnuntaihin, sillä silloinhan Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin ja kansa teki tietä heittelemällä palmunlehviä hänen edelleen. Suomessa palmusunnuntain muistojuhlassa palmunlehvät on korvattu pajunoksilla.
Täällä on jo tänään vähän pääsiäistunnelmissa oltu muutenkin.
Rahkapullia
Leivoin aamusella pääsiäispullia = rahkapullia, jollaisia äiti lapsuuskodissa leipoi. Hän teki kyllä useimmiten piirakkana, rahkapiirakkaa rusinoilla ja pullataikinapohjalle. Tykkäsin siitä tosi paljon. Silloin juuri nuo pullat ja piirakat taisivat olla ainoa muoto, jossa rahkaa meillä käytettiin. Kunnes sitten keskikoulun viidennellä pääsin köksäntunneille ja siellä opin tekemään hedelmärahkaa (banaaneja ja tölkkimandariineja). Ui-jui. Vieläkin tykkään siitä. 😀
Tänään rahkapullien täytteenä oli sekä sitruunarahkaa että cappuccinorahkaa. Pakkasin pullia ja pääsiäiskukan koriin kun käytiin Jäälin mummulussa anopin luona.
Tein peruspullataikinan vähän tavallista voisemmaksi, ja sitten vasta nostatuksen jälkeen lasinpohjalla kuoppa pullaan, ja siihen täyte.
Sitruunatäyte
½ prk sitruunarahkaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl hienoa sokeria
loraus kermaa
1 kananmuna
Cappuccinotäyte muutoin sama, mutta rahkana Arlan cappucinorahka. Valion Irish Cream & Coffee olisi ollut ehkä vielä parempi, siinä on vahvempi kahvinmaku. Mutta molempi parempi. Hyvin maistui.
Pääsiäistä varten kauppalappu
Tässä joku päivä sanoin, etten ryhdy vanhojen postausten ”nostoon”, mutta kyllä minä sentään voin vinkata vanhoihin postauksiin, jos on jotain ajankohtaista jaettavaa. 😀 Luulen, että ehkä muutkin kuin minä jo suunnittelevat pääsiäisen ruokatarjoiluja, niin tiedoksi, että paljon hyviä ehdotuksia, linkkejä ja reseptejä löytyy muutaman vuoden takaisesta postauksestani: Pääsiäisruokia meiltä ja muualta.
Ja mielelläni otan kyllä vastaan vinkkejä tännekin päin! Varsinkin sellaisia kahden hengen kokkailuihin ja tarjoiluihin sopivia.
Meillä on nyt viikonloppuna ”pikkupääsiäinen”. Kaukana ne ajat, jolloin minäkin vielä pidin kevätpaastoja ja/tai vietin yksinäistä retriittiä (ja kirjoituslomaa) Hangasojan pääsiäisviikon alun hiljaisuudessa… Tänään olen tehnyt pääsiäisaarteen etsintää varten kartan ja aarrepolun rasteja suunnitellut. ♥ ♥ Huomista Lihamestarin puodissa ja Kauppahallissa käyntiä varten on kauppalaput jo tehty.