Eilisestä menusta lupailin kertoilla täällä.
Koskapa olin kutsunut ystävät illansuuksi ja vain iltapalalle, oli päivällä jonkinlaista lounasta kokkailtava, joten teinpä Pehtoorille, tyttärelle ja itselleni ison kattilallisen jouluista tomaattikeittoa. Jouluinen siitä tulee paitsi värin vuoksi, myös piparkakkumausteesta. Tyär sai tätä eka kertaa, ja hänellekin maistui. Nyt on pari viikkoa tämän sopan sesonki, joten kokeilehan? Ohje on tässä postauksessani.
Samassa postauksessa on myös ”lisuke”, jota oli eilenkin tarjolla sekä lounaalla että iltalla. Joulutorttuja, joiden päällä on suolainen täyte. Eilen tortuissa ei ollut lohta, vaan savuporotahnaa, joka kyllä sopii moneen yhteyteen: uusiperunoille, saaristolaisleivälle, hapanjuurileivän tai paahtoleivän päälle. Säilyy muutaman päivän hyvänä, oikeastaan parasta kakkospäivänä. Savuporotahnan tein tällaisella ohjeella
Savuporotahna
100 g poron kylmäsavupaistisuikaleita (Kauppahallista Kylmäseltä)
pieni punasipuli
1 rasia/200 g tuorejuustoa Philadelphia light
1 prk smetanaa
2 tl sitruunanmehua
persiljaa jos on (minulla ei ollut)
rouhittua mustapippuria
Hienonna kylmäsavuporo ja silppua punasipuli.
Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon smetana. Lisää hienonnettu punasipuli, kylmäsavuporo ja persilja.
Mausta sitruunanmehulla ja mustapippurilla.
Sitten meillä oli myös lohipiirakkaa. Eilisessä postauksessa näkyy kokonaisena. Ohje on Kalaneuvoksen sivuilta, mutta minä vaihdoin savulohen graaviloheen, koskapa sitä oli iso file graavattuna. (Mainitsin jo aiemminkin, että graavasin lohifileen Harri Syrjäsen reseptillä: 2 vrk suolassa hieman epäilytti, mutta kyllä siitä tuli hyvää. Rakenne aika ideaali ja suolaa soppelisti. Ja sopi tähän piirakkaan, jonka taikinasta jätin sitten suolan kokonaan pois.) Kuten eilisestä kuvasta näkyy, piirakka on neliön mallinen! Piirakan päätinkin leipoa, kun olin juuri hankkinut uuden Heirolin irtopohjavuoan. Nelikulmaisen nimenomaan, vastaavia on myös suorakaiteen mallisia (ideaali parsapiirakalle 🙂 ?
Tavallista piirakkavuokaa pienempi annos, joten jäi taikinaa ja täytettä neljään pieneen muffinsivuokaan. Ne pakastin – todennäköisesti jonkun keittoruoan oheen joskus sulattelen.
Tämä oli huoneenlämpöisenä oikein hyvää, tänään yön yli olleet jämäpalat eivät olleet enää niin hyviä kuin eilinen jokunen tunti ennen tarjoilua leivottu.
Makaksi lopuksi oli niitä croissant-taikinasta tehtyjä ”kierrepullia” ja Lidlistä löytyneitä suklaakuorrutettuja taateleita. Paljon makuja, makumuistoja ja muistoja eilisessä illassa.