Meillä on ollut ruokavieraita. Kestiystäviä, ystäviä, ruokavieraita. Meidän ex-naapurit olivat ensimmäistä kertaa sitten koronan käymässä. Pari kertaa aiemminkin on yritetty, mutta tänään se onnistui! Kyllä oli hyvä nähdä heitä, kunnolla vaihtaa kuulumiset, päivittää sairaskertomukset, lapset ja lastenlapset, jutella, muistella menneitä, kerrata yhteisiä vuosia, hyviä hetkiä… Niitä on niin paljon. Oli ilo tarjota heille päivällinen, lasi, pari viiniä, tuoda vähän vaihtelua jo vanhuksiksi käyneiden elämään.
Menu enteili tulevaa — siis voisi sopia vaikka pyhäinpäivän päivälliseksi; oranssia oli tarjolla vähän joka vaiheessa, samoin kurpitsaa ja sadonkorjuuteemaan sopivia ruokia. Tässä voisi olla valmiiksi suunniteltu menu muillekin?
Alkuruokana myskikurpitsakeittoa (raikas versio, tänään mausteinen versio)
Pääruokana liha-kurpitsapataa (tai vaikka lohirullia, joita meillä oli eilen. Resepti täällä. )
Jälkiruoaksi hillajäätelökakku
Sikälikin hyvä menu, että kaiken voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin. Keiton voi lämmittää juuri kun ruokailijat ovat pöydässä, lohirullat ovat hyviä myös kylmiä tai huoneenlämpöisinä, pata on tehtäväkin kuusi tuntia ennen ruokailua ja jälkkäri säilyy pakastimessa vaikka muutaman viikon.
Tälläkin kertaa kannatti luottaa erikoiskauppoihin: kalakauppias leikkaa lohen sopiviksi siivuiksi valmiiksi ja lihakauppias poistaa sisäpaistista kalvot ja paloittelee lihan valmiiksi annospaloiksi. Eikä tarvitse itse tuhrata aikaa ja hermoja ja äpöstää fileiden ja lihakimpaleen kanssa.
Suosittelen todella lämpimästi: Kalaliike Minna Pekuri ja Torin lihamestari
Eikä sisäpaisti paljoa maksa! hyvää, halpaa, perinteistä, ruokavuoden kiertoon sopivaa hyvää pataa. Kaakaota ja lihaa! Paksua, makoisaa, lämmittävää, täyteläistä. …
Liha-kurpitsapata (ohje täältä, siellä myös kelpo viinisuositus )
(Kuudelle)
Valmistusaika n. 6h
1 kg naudan patalihaa (esim. kulmapaisti, niska tai sisäpaisti)
rypsiöljyä paistamiseen
hienoa merisuolaa
1 rkl chipotlechilitahnaa (tai harissatahnaa)
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl paprikajauhetta
1 tl jauhettua kanelia
2 dl punaviiniä (Pinha)
4 dl lihalientä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 hokkaidokurpitsa tai pieni myskikurpitsa
6 valkosipulin kynttä
½ prk hillosipuleita
suolaa
- Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen.
- Poista lihasta mahdolliset isot kalvot ja kuutioi noin 3 x 3cm paloiksi. Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet pois. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja kuori lohkot terävällä veitsellä leikkuulautaa vasten. Leikkaa kuoritut lohkot paloiksi.
- Ruskista lihat rypsiöljyssä muutamassa erässä, mausta kevyesti suolalla ja laita pataan keskilämmölle. Lisää lihojen joukkoon chipotletahna, tomaattipyre ja paprikajauhe sekä jauhettu kaneli. Paistele hetken, lisää sitten punaviini ja nosta lämpöä, kiehauta. Lisää lihaliemi, tomaattimurska, fariinisokeri ja kaakaojauhe, sekoita ja lisää lopuksi kurpitsakuutiot, kokonaiset valkosipulin kynnet ja hillosipulit.
- Kiehauta pata kerran, peitä kannella ja nosta sitten uuniin. Anna hautua ainakin 4 tuntia, pata on valmista kun liha murenee kun sitä painaa haarukalla. Padan voi huoletta jättää uuniin jopa kahdeksaksi tunniksi, jolloin lämpötilaksi riittää 100 astetta.
- Kun liha on kypsää, tarkista nesteen määrä ja lisää tarvittaessa ½dl – 1dl nestettä jos kastike on kovin paksua. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
Jälkkäriksi tein hillajäätelökakun. Sekin siitä hyvä, että voi tehdä päivää tai vaikka viikkoa etukäteen. Tuttuni kehittelemä resepti on täältä:
Hillajäätelökakku
Taikina:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl hasselpähkinöitä hienonnettuna
3 rkl sokeria
Täyte:
2 keltuaista
3 rkl hienoa sokeria
1,5 dl lakkahilloa
3 dl kuohukermaa
Nypi voi muiden aineksien kanssa murumaiseksi ja painele 24-senttisen pyöreän irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista piiraspohjaa varttitunnin ajan, kunnes se saa kauniin värin. Jäähdytä.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää lakkahillo.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se varovasti täytteeseen.
Levitä täyte pohjan päälle ja pakasta se vähintään neljäksi tunniksi.
Koristele muutamalla lakalla ennen tarjolle viemistä.
Muista ottaa huoneen lämpöön 15 – 30 min. ennen tarjolle tuomista. Laitoin tarjolle oheen myös kulhollisen marinoituja marjoja.
Ai, niin: eilen meillä on Tervahovin erikoisen revanssi! Oli pakko yrittää uudelleen: ja todellakin: vanha resepti toimii oikein hyvin, kun laittaa 2 tl soodaa, EI 4 tl.