Vuosi vuodelta tämä muuttuu pahemmaksi. Minun asioiden ”talteen laittaminen”, ”sujauttelu”, ”pois tieltä”, – ja sitten liikkeelle lähteminen. En suinkaan ole sellainen, jonka tarvitsisi palata jo kilometrien päästä takaisin kotiin tarkistamaan, onko kahvinkeitin päällä (sitä paitsi meillähän ei edes ole kahvinkeitintä), mutta minulla menee tolkuttoman kauan aikaa päästä lähtemään. Ja sitten ”kohteessa” voin vielä häslätä aika lailla. Tänään taas liki ennätyksellinen päivä näiden juttujen suhteen.

Ensinnäkin aamusella päätin lähteä käväisemään pyörälenkillä. Ilokseni totesin, että olin illalla muistanut laittaa pyörän ja kameran akut lataukseen. Mikä oli hyvä juttu, muttei mikään itsestäänselvyys – tosin kovin monta kertaa ei ole lähtöä tarvinnut siirtää latauksien takia. Siis akku pyörään, ja kameraan. Sitten kameraan myös muistikortti, joka on joskus jäänyt tietokoneeseen, kun olen purkanut edellisenä iltana kuvia. Usein kyllä on myös vara-akku ja muistikortti repussa, mutta ei suinkaan aina.

Siis akut? – Check.

Sitten etsimään ja pakkaamaan kaikkea mukaan tarvittavaa.

Puhelin. – Check!
Onhan meneillään oleva kirja (”Suon villi laulu” – se on todella hyvä!) ladattu puhelimeen. – Check!
Missä nappikuulokkeet ja niiden kotelo? – Check!
Juomapullo. – Check.
Aurinkolasit (ja/tai sadeviitta). – Check.
Pyörän avain, kotiavain, varaston avain. – Check.
Pyörän mittari. – Check!
Kypärä? – Check.
Korttikotelo (ajo- ja pankkikortti) – Check!
Kamera kameralaukkuun ja se pyörän satulalaukkuun. – Check.
Olihan se muistikortti? Tarkistanpa vielä. – Check.
Heiiii, sormukset ja kello! – Check!
Hanskat? En tarvi. Sittenkin varalle. Missä ne on? – Check!
Uusi aktiivisuusmittari/älykello (whatever) käyntiin. – Nyt jo osaan. Siis check!

Ja näin kätevästi kotoa lähtö: eiku menoksi … Tänään pohjoiseen päin. Ja yhdentoista jälkeen takaisin kotona, piipahdus vain. Menisinkö autolla? – Eiku on hyvä keli, joten jatkan pyörällä. Ehdin kyllä.

Ja kun olen jo matkalla, muistan:  KELA-kortti ja lähete! Ja maski. Varmasti on hyvä olla maski mukana.

Eiku takaisin, muutama sata metriä vain. Ja aika vauhdilla vastatuuleen polkemista, että olin ajoissa Avohoitotalon parkissa. – Pyörä lukkoon, mittari irti ohjaustangosta, satulalaukku irti ja ilmoittautumaan. Onhan minulla KELA-kortti, joten hoituu automaatilla nopeasti. Vielä viisi minuuttia aikaa: ehdin varmaan käväistä vielä vessassa, pestä kädet ja laittaa maskin.

Avohoitotalon aulassa ja ruokalassa on paljon ihmisiä, kymmeniä, ei sentään tungosta, mutta ei yhdelläkään ole maskia, ei sairaanhoitajilla, ei lääkäreillä, ei potilailla/asiakkailla, ei edes vanhusten saattajilla. …

Vessasta toiseen aulaan (”seulontamammo” – hassu sana), jossa pitää ilmoittautua automaatilla uudestaan. Ja missä on minun KELA-korttini? Käännän pikkureppuni  ylösalaisin, pengon taskut – nope! Sen täytyi jäädä vessaan – laskin sen varmaan lavuaarin viereen… Kyllä, sieltä se löytyi. Sitten istahdan ihan lunkisti odottelemaan. Ja hoksaan, että vaikka olen sulkenut äänikirjan, minulla on toinen nappikuuloke paikallaan, mutta missä on toinen!?? No se löytyy – aika helposti takin oikeasta taskusta, jossa hoksaan olevan myös pyörän avaimen, vaikka olen asettanut itselleni säännön, että se pitää laittaa AINA housujen taskuun. Huoh! No mutta kaikki tallessa.

Pääsen tutkimushuoneeseen, jossa automaattisesti ryhdyn ottamaan pois myös kaulakoruani ja samalla hoitaja sanoo, että saa se koru olla. Mutta kun se on jo kädessä, en ryhdy räpläämään lukkoa, vaan sujautankin ketjun pikkurepun etutaskuun. Siinä kun on hyvä vetoketjullinen pieni tasku, joten ei joudu hukkaan. Mutta niin vain oli penkominen, kun sitä kotiin palattuani muistin etsiä!

Tiedän olen toivoton. Ja minunhan se on itseni kestettävä. 🙂

10 Comments

  1. Tämä lähtemisjuttu on alkanut hämmästyttää itseänikin. Vielä ollessani työelämässä, nousin klo 7 ja olin klo 8.10 matkalla töihin. Kahvi juotuna, lehti luettuna, itseni puunattuna, eikä tullut edes kiire. Nyt nousen myös klo 7 ( no en ihan aina) kahvista ja lehdestä olen selvinnyt klo 10, puunaus aloittamatta. Huh!

    1. Just tämä! Minä nousin kuudelta, ja olin usein jo seitsemältä töissä. Tukka pestynä ja föönattuna, aamiainen syötynä, kahvi nautittuna, lehti luettuna, eväät mukana. Tosin monen asian laitoin jo illalla valmiiksi: reppu/salkku, vaatteet, avaimet, etc. Mutta silti. 🙂

    1. On, kuuntelin illalla kutimen kanssa loppuun. Pidin myös hieman yllättävästä loppuratkaisustakin. Se on todella hyvä kirja.

  2. Muistamisesta ja unohtamisesta; tähän sopinee vähän kyyninen toteamus jonka äiti lausui itkevälle tyttärelleen ” Älä sure tyttökulta, ei ne murheet tähän lopu”. Sinulla on niin pitkä ”muistilista” reissuun lähtiessä ettei ole mikään ihme jos jotain unohtuu. Hauska juttu !

    1. Totta, eihän ne murheet tähän lopu. 😉 Ja tämä on vain elämää, ja minun arkeani nykyisin. Joskus vain meinaan itselleni tuskastua kun aina jotain pitää etsiä! Aina. 🙂

  3. Hei, pitkästä aikaa! Niin muistaminen, ehtiminen, kokonaisuus tässä asioita, jotka (ainakin nämä) itselläni ovat iän myötä muuttuneet.

    Monasti -liian monasti- käy niin, että istun koneen ääreen avaan sen ja hups, mitä pitikään katsoa/ tehdä. Seilailen sivuilla ja poistun koneelta alakertaan ja ”ai niin, piti katsoa omakantaa” taikka ”ai niin, missä voisi yöpyä Ivalo/Inari suunnalla kun Kroatian matka peruuntui” jne.

    Aiemmin (=nuorempana kun lapset olivat pieniä/ nuoria) ennen iltavuoroa saatoin käydä ensin juottamassa pari vasikkaa, lähetin lapset kouluun, kävin marjassa, säilöin, tein ruokaa, ja lähdin töihin. Mutta, miten on nyt? Nousen 5.30-6.00 (kuten aiemminkin) luen lehden, täytän sudokut ja syön aamiaisen, haahuilen koneen ja kesällä puutarhan, talvella tv:n väliä, syön jotakin ja sitten onkin lähdettävä töihin. Korkeintaan yksi koneellinen pyykkiä pyöriin aamun aikana.

    Ennen myös näin asioita kokonaisuutena ja kykenin muodostamaan pitkiäkin jatkumoja. Nykyään teen pieniä katkelmia, joiden yhteensovittaminen on ajoittain hankalaa. Tämä siis lähinnä koskee työtä.

    Ei ole helppoa ei, mutta näin sen vissiin on mentävä. Ja tällaisissa ajatelmissa ollessani muistan aina isääni, joka sanoi ”ilo pintaan vaik syvän märkänis” ja olen kiitollinen siitä, mikä on!

  4. ”Haahuilen” – sitä teen minäkin. Ja varsinkin tuo ”istun koneen ääreen” ja selailen, unohdun minne sattuu, unohdan lähettää sähköpostin, etsiä aukioloaikoja, katsoa pilvianimaatiota, jopa päivän epistolan (= postauksen) sivuutan… Nyt kun elämässä ja arjessa on hyvin vähän kellonaikaan, määräpäivään sidottuja juttuja ja vastuita, niin kyllä paljolti haahuilua on. Mutta ei oikeastaan haittaa, on mukava kun on mahdollisuus ja terveyttä haahuilla. Päivä kerrallaan, elämä kulkee … Kaunis syksy aluillaan. Nautitaan siitä.

  5. No nyt täytyy kyllä kommentoida tähän…kysyin rakkaalta ystävältä,että miksi ihmeessä ostat nuita kirjoja?Luen kaikki ilmaiseksi kirjastosta,ja odotan hetken,jos on kovin suosittu.No,vastaus oli,että eihän niitä voi lainata,kun ne pitää palauttaa….kuka semmoista muistaisi-siis haahuillaan eikä muisteta palautuspäiviä.Onkohan tämä joku 60+ oire,vai mitä??
    Sama ystävä sanoo,että ei voi mennä koneelle.kun jää haahuilemaan sinne sisustussivuille tms,eikä palaa takaisin.Joku tauti???

  6. Haahuilu on varmastikin 60+ -ilmiö, mutta minusta se liittyy vielä enemmän elämäntilanteeseen: kun ei ole työ- tai muuta velvoitetta, joka määrittää ajankäyttöä ja vaatii skarppina pysymistä. Elämänmeno sallii kuleksimista, oleilua, haahuilua, unohtumista tekemään jotain mitä ei ollut tarkoitus.

    Unohtelu ja hukkaaminen kyllä ovat varmasti persoonakysymyksiä, ja nekin piirteet voimistuvat iän myötä. Luulen näin. 😉

Jokainen kommentti on ilo!