Ehdin lenkille aamuvarhain auringon paistaessa, mutta kyllä meinasi meren rannassa huumori loppua kun paleli, vaikka oli goretexia ja hanskoja ja kaulahuivia… ja kun puolenpäivän aikaan menin hakemaan Apsua ja äitiään, joka vietiin töihin, satoi räntää niin, ettei tahtonut eteensä nähdä ja auton mittari näytti + 1 C. Plussan puolella kuitenkin. Eikä ole ollut itikoita.
Iltapäivällä vielä tuijottelin epäuskoisena kalenteria KESÄkuu, ja päivämäärä vei menneisiin vuosiin. … Muistinpa, että juuri kesäkuun ensimmäisenä alkoi kieltolaki, siitä on 98 vuotta. Ja juuri kesäkuun ensimmäisenä Suomessa astui voimaan yleinen ja yhtäläinen äänioikeus (ihan yhtä aikaa miehille ja naisille, eikä se koskenut vielä paikallishallintoa, vaan ainoastaan samalla luotua eduskuntaa), siitä on 111 vuotta.
Kesäkuun alussa 150 vuotta sitten oli vielä kylmempi kuin nyt: Helsingissäkin oli koko toukokuun keskilämpötila ollut juuri ja juuri plussan puolella, ja järvet olivat kesän alussa jäässä lähes koko maassa. Edellisen vuoden (1866) sato oli syksyn halloissa mennyt, ja talvi oli eletty siemenviljalla, teurastettu karjaa ja saatu käsitöitä vastaan kruunulta vilja-apua. Kesäkuun 1867 alun kylmyys oli pelottava; olihan elanto riippuvainen vuodentulosta, ja se taas sääolosuhteista. Edellisen huonon vuoden jälkeen näytti tulevan vielä huonompi vuosi. Ja tulikin. Niin kuin tuli vielä vuodesta 1868.
Nälkä heikensi ihmiset ja sai kerjäläislaumat liikkeelle, joten tyyfus (lavantaudin yksi muoto) ja pilkkukuume sekä muut taudit tappoivat kokonaisia perheitä, kokonaisia kyliä. Varsinaisiksi kuolonvuosiksi tulivat vuodet 1867–68, joista jälkimmäisenä väestöä kuoli ennätysmäärä: 137 700 ihmistä. Nälkävuosina (1866–1868) kuoli noin kuudesosa Suomen silloisesta väestöstä.
Aivan, eihän se yhtään auta, että tuhannet ihmiset kuolivat nälkään ja tauteihin 150 vuotta sitten paljolti ankarien sääolosuhteiden seurauksena. Ei auta, ei. On vain hyvä muistaa, ettei meillä ole mitään hätää. Ei mitään hätää.
Se on hyvä muistaa.
Meri-Toppilan lenkillä. Klikkaa oikean ylänurkan kahdesta vastakkaisesta nuolesta.
tai klikkaudu suoraan isoihin kuviin…. https://satokangas.kuvat.fi/kuvat/2017/Meri-Toppilan+lenkill%C3%A4+1_6_2017/
Todella mielenkiintoinen historian pläjäys. Kyllä, noihin aikoihin verratttuna meillä todellakin menee todella hyvin. Mutta juuri ulkoa tulleena, voin kyllä sanoa, että kylmä siellä on!
Nälkävuodet, elämä niiden aikana ja niiden seuraukset ovat niitä Suomen historian jaksoja, joista olen lukenut, joita olen tutkinut ja joista olen kirjoittanut paljon.
Kylmää on, ja nyt kun on Apsun kanssa puuro syöty jätetäänkin menemättä ulos, ehkä lähdemmekin kauppahalliin … Viikonloppua.