Tälle päivälle ainoa sovittu juttu oli Juniorin tulo perheineen syömään. Niinpä minulla on ollut aikaa liikkua ja säädellä kuvia. Että tulen hulluksi, kun yritän satojen kuvien kansioista koota pari viiden kuvan sarjaa.
Hyvää rentoutta tuli kokkailusta. Pääruoka ”tavallista” karitsanfilettä ja riisiä ras et hanout -mausteella, lehtikaalia omasta maasta, salaattia, kermaviilisoosia, mutta jälkkäri oli uusi juttu. Sain Pehtoorilta hääpäivälahjaksi Vappu Pimiän Reseptikirja kakkosen. Ykköstä ei ole, mutta olen joskus radiosta Vapun valtakuntaa ja sen reseptisuosituksia kuunneltuani tullut kokeilleksi ohjeitaan, ja olen kyllä tykännyt.
Olen jotenkin ruvennut tykkäämään Pimiästä, ehkä siksikin, että paikoitellen – vähän kuin valitettavasti – samaistun hänen touhottamiseensa, innostukseensa, oman persoonansa likoon laittamiseen. Sellaiseen minäkin sorruin/sorrun joskus luennoidessani, pitäessäni esitelmiä. Elämänmyönteinen, perhekeskeinen, kokkaamiseen intohimoisesti suhtautuva on hän.
Ja keittokirjansa esipuheessa on kovin samanlaista tekstiä kuin minun opuksissani: viikolla syödään terveellisesti, kuitenkin koko perhe yhdessä kerran päivässä, viikonloppuna voi herkutella, on ilo kutsua ystäviä syömään. Ruoanlaitto ei saa olla liian monimutkaista, on kiva kokeilla uutta, mutta perusraaka-aineet ovat ratkaisevia onnistuneen lopputuloksen syntymisessä. Niin. Juuri niin.
Perjantaina tein meille kahdelle kuhaa Vapun ohjeen mukaan. Hyvää oli ja tänään oli sitten puolukkajäädykettä suolakaramellin kanssa. Yksinkertaista ja hyvää. Sopisi vaikka joulujälkkäriksi, mutta mikseipä myös syyssunnuntaille. Ainakin Miniä ja Pehtoori olivat sitä mieltä, että sopii. Eivät ihan kaikkea kaksistaan syöneet, muttei paljon muutenkaan. 😀
Puolukkajäädyke ja suolakaramelli
Jäädyke
3 kananmunaa
1 dl tomusokeria
4 dl kuohukermaa
2 dl sokeroitua puolukkasurvosta
Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset.
Lisää tomusokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa vaahdoksi.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan.
Tee samoin kermalle, mutta jätä vaahto löysäksi.
Sekoita keltuaisvaahtoon marjasurvos kääntelemällä, älä enää vatkaa.
Lisää joukkoon kermavaahto ja kääntele lopuksi joukkoon vaahdotetut valkuaiset.
Kaada massa kakkuvuokaan ja peitä se foliolla.
Laita vuoka pakastimeen ja anna jäätyä ainakin 8 tuntia, mielellään yön yli.
Suolakaramelli
1 1/2 dl fariinisokeria
2 dl kermaa
1 rkl voita
pari hyppysellistä suolakiteitä
Sulata sokeri, kun se on sulanut, lisää joukkoon kerma.
Anna kiehua hiljalleen 5 – 10 minuuttia, välillä sekoittaen.
Sulata lopuksi joukkoon voi.
Kun kastike on vähän jäähtynyt, ripottele sen pinnalle suolakiteitä (laiton Maldonia).
Kumoa jäädyke tarjoiluvadille.
Koristele suolakaramellikastikkeella tai tarjoile kastike erikseen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kuva-asioista – – päivitelläänpä haastekuvasivustoni tilanne: kesäkuukausina on ollut kovin vaisua tuolla haastesivustolla, myös omalta osaltani. Ja ehkä juuri siksikin vaisua, että itse olen laiminlyönyt koko hommaa, (ja töpeksinyt elokuun kuvien kanssa ;)). Pidetään pieni luova tauko, ja katsotaan lokakuun alussa josko palattaisiin taas viikkohaasteisiin. Avasin sivustolle kansion ”Luova tauko”, ja sinne kaikki halukkaat voivat lähetellä kuvia. Ladatkaa kuvia muidenkin iloksi katseltavaksi, ja kommentoitavaksi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tänään iltapäivällä tuli radiosta, ja on nyt kuultavissa YLE Areenassa, mun toisen open haastattelu. Kannattaa kuunnella. Pienessä pätkässäkin jo ilmenee, millainen humanisti ja humaani ajattelija (huolimatta, että on rakennustekniikan lisensiaatti ;)), lämminhenkinen ihminen Jaakko Heikkilä on. Jollet ehtinut käydä Kansallismuseossa katsomassa näyttelyään, niin lokakuussa on mahdollista nähdä se Rovaniemellä.