Ruokaa, kuvia, historiaa – siitähän ne minun päiväni tänä vuonna ovat pääosin koostuneet ja niin tänäänkin.
Olin vaihteeksi ravintolakuvauskeikalla. Ja ensimmäistä kertaa tilattuna henkilökuvaukseen. Raisiossa järjestettiin tammikuun lopussa Suomen Nuorten kokkien -kilpailu, jonka finaalissa oli 11 nuorta kokkia alueellisen karsinnan perusteella. Oulua edusti Atte Lassila, joka työskentelee ravintola Hugossa. Hän voitti kisan ”selvällä erolla” ja hän pääsee edustamaan Suomea Nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin Manchesteriin Iso-Britanniaan (9/2016).
Kilpailutehtävänä oli valmistaa neljän hengen menu hänelle osoitetusta ruokakorista, joka ei ollut kilpailijoilla etukäteen tiedossa. Alkuruokana kilpailijoiden tuli valmistaa ahven kahdella tavalla, pääruoan pääraaka-aineena oli ankka. Jälkiruokana oli suomalaisittain eksoottinen ananas, jota tuli hyödyntää kolmeen eri komponenttiin. Kokonainen ahven oli kilpailijoille haasteellinen, sillä heidän tuli fileoida kala itse. Jälkiruoan kokonainen ananas antoi myös haastetta luovuudelle.
Kolmen aan (ahventa, ankkaa ja ananasta) kokkaamista on ihan sattumoisin tullut tänä vuonna Tuulestatemmatun keittiössäkin harjoiteltua: ei mestaruus- saatikka ”nuori kokki” -tasolla, mutta kuitenkin. Mutta siis voittajasta tarvittiin kuvia sekä kotimaisiin että kv-julkaisuihin, ja minähän (joka en ole yhtäkään kurssia, etäopetusjaksoa tms. henkilökuvauksesta käynyt) lähdin sitten kuvaamaan Attea ja hänen mentoriaan. Taas hyvää kokemusta minulle, ja sitten, olipa tosi ilo tavata tämä mukava 20-vuotias chef-lupaus. Ja kuulla, miten ja kuinka paljon hän oli treenannut. Maajoukkueleirilläkin oli ollut: kovatasoista on suomalainen gastronomia ja keittäminen.
Mentori, jota tietysti myös kuvasin, tarjosi sitten nuorelle kokille ja vähän kokeneelle kuvaajalle lounaan ammattiopiston opetusravintola Oparissa (Isokatu 1) jossa on nyt menossa teemaviikot:
viikko 6. Perinteisiä ravintola-annoksia liekitettynä päivittäin
viikko 7. Klassista vatitarjoilua ja jälkiruokia herkkuvaunusta
viikko 8. Juhla-ja tilausruokia noutopöydästä
Pöytiin tarjoiltuna liekitettyä poronfilettä madeirakastikkeella, joka maksoi kolmanneksen siitä mitä olisi fine-dining-ravintolassa maksanut. Jälkkäriksi olisi ollut tähtianiksella maustettua creme brûleeta (1,20 €). Luulenpa, että käymme tässä piakkoin Pehtoorinkin kanssa tuolla.
Historian havinaa on ollut tohtorikoulutettavan väittelyn edistämiseksi ja oman projektin rutistuksen kanssa.
Historiasta puheenollen en voi olla mainostamatta kevään Studia Generalia -luentosarjaa, jonka kollegat ovat koonneet. Kaupunginkirjaston Pakkala-saliin kannattaa varmasti hankkiutua esitelmiä kuuntelemaan. Mie ainakin aattelin mennä.
Suomalaisuus murroksessa: nykyhetki ja historia dialogissa
Studia Generalia
Kuinka kauan kestää Euroopan hullu vuosi? Talouskriisi, pakolaisten ja siirtolaisten joukot ja poliittiset jännitteet ravisuttavat eurooppalaisuutta, kansallisia identiteettejä ja turvallisuudentunnetta sekä luovat uhkakuvia.
Vuonna 2016 Oulun yliopiston historiatieteet juhlii 50-vuotista työtään tarttumalla tähän yhteiskunnallisesti polttavaan ilmiöön. Luennoilla käsitellään sitä, miten suomalaisuus on muovautunut vuorovaikutuksessa eurooppalaiseen kehitykseen ja globaaleihin trendeihin. Miten murrokset pakottavat hakemaan uusia vastauksia ja määrittelemään identiteettiämme ja paikkaamme uudelleen? Miten suomalaiset ovat käsitelleet kansakuntaa kohdanneita kipukohtia? Miten historian tunteminen auttaa ymmärtämään niin suomalaisuuden murroksia kuin kansallisia prosesseja myös muualla maailmassa?
Kaupunginkirjaston Pakkala-salissa
Keskiviikko 2.3. klo 18:00–19:30
Tutkija Adél Furu: Unkari-tietoisuutta ja luopumista ei-suomalais-ugrilaisesta alkuperätietoisuudestaTorstai 10.3. klo 18:00–19:30
Professori Kari Alenius: 100 000 pakolaista Suomeen! Suomi ja syksyn 1915 pakolaiskriisiTiistai 22.3. klo 18:00–19:30
Dosentti Seija Jalagin: Emigrantit, heimoveljet, ryssät… Pakolaistulva idästä ja Suomen pakolaispolitiikka 1917–1922Torstai 31.3. klo 18:00–19:30
Professori Tiina Kinnunen: Suomalaisuus liikkeessä. Kansallisuuden ja kansallisen kulttuurin jatkuva uudelleenmäärittelyTiistai 5.4. klo 18:00–19:30
Dosentti Marianne Junila: Armottomat – Väkivaltaisen konfliktin jäljet koulutyttöjen asenteissa vuonna 1918Torstai 14.4. klo 16:15–17:45
Dosentti Kimmo Laine: Elokuvien suomalaisuusTorstai 21.4. klo 18:00–19:30
Dosentti Matti Salo: Back to the 50s? Suomalainen yliopistokeskustelu 1950-luvulla ja 2010-luvullaTorstai 28.4. klo 18:00–19:30
Professori Veli-Pekka Lehtola: Saamelaisuus yli rajojenKeskiviikko 11.5. klo 18:00–19:30
Professori Paula Rossi: Ruotsi Oulun kehityksessäTorstai 19.5. klo 18:00–19:30
Kirjailija, kuvataiteilija Rosa Liksom: otsikko ilm. myöhemmin
Onpas historioitsijoiden Studia Generalia vahvasti mukana tässä ajassa. Hienoa!
Taije, me historioitsijat olemme aina ajassa. Tässäkin. 🙂
Kiitos lounasvinkistä! Tämä päivä menee kaupungilla asioiden perässä juostessa ja ruokapaikka oli juuri mietinnässä. Enpä varmaan olisi (taaskaan) hoksannut itse miettiä Oparia vaihtoehtona, vaikka se tuttu onkin…. Päivän menuhan näyttää vallan herkulliselta. Saattaa jopa tulla valinnan vaikeuksia. 😀
Makoisaa lounasta, Erja! 🙂