Äitienpäivää vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1918.

Äitienpäivä lähti liikkeelle USA:sta, kun Länsi-Virginiasta kotoisin ollut Anna Jarvis järjesti kirkossa äitinsä muistoksi juhlan vuonna 1907 . Vain seitsemän vuotta myöhemmin presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti kongressin tekemän päätöksen, jolla äitienpäivä virallistettiin. Yhdysvalloista äitienpäiväperinne levisi myös Suomeen, jonne sen Amerikan matkaltaan toi  kansakoulunopettaja ja kansanedustaja Vilho Reima.

Reima kirjoitti sekä vuonna 1912 että 1913 Kotikasvatusyhdistyksen julkaisemassa Koti(kasvatus)-lehdessä yhdysvaltalaisten äitienpäivänvietosta ja suositteli käytäntöä myös Suomeen, mutta idea ei tuolloin vielä saanut kannatusta. Vuonna 1918 Reima otti Koti-lehdessä asian uudestaan esille ja ehdotti äitienpäivän viettämistä 7. heinäkuuta kyseisenä vuonna. Vain Alavieskassa innostuttiin asiasta ja kansakoululla vietettiin Suomessa ensimmäistä äitienpäiväjuhlaa paikallisella kansakoululla 7. heinäkuuta kello 18 vuonna 1918.

Kotikasvatus

 

Vuoden 1918 aikana tiedetään vietetyn myös sekä punaisten että valkoisten äitien muistojuhlia, mutta niillä oli vielä poliittinen juonne. Seuraavana vuonna (1919) äitienpäiväjuhlia vietettiin jo monella paikkakunnalla ja nimenomaan kansakouluilla.

Aluksi päiväksi vakiintui toukokuun kolmas sunnuntai, mutta vuonna 1927 äitienpäivä siirrettiin viikkoa aikaisemmaksi, koska toukokuun toinen sunnuntai oli opettajien kannalta parempi, eikä sijoittunut pahimpaan aikaan keskelle kokeiden arvosteluja ja kevättodistusten kirjoittamista.

Kuva1

Äitienpäivä on Suomessa aina ollut kodin juhla, mutta myös isänmaallinen juhla, enemmän kuin monissa muissa maissa. Virallisuutta vahvisti kun Mannerheim myönsi jatkosodan aikana vapauden ristin kaikille Suomen äideille 10. toukokuuta v. 1942. Tämä erityinen huomionosoitus, presidentin päiväkäsky no 60, on vieläkin kehystettynä monissa kirkoissa.

Vuonna 1941 perustettu Väestöliitto ryhtyi järjestämään vuosittain valtakunnallisen äitienpäiväjuhlan. Tässä juhlassa presidentti alkoi vuodesta 1946 lähtien jakaa ansioituneille äideille henkilökohtaisia Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansiomerkkejä. Yhden kerran tämän huomionosoituksen on saanut myös mies, mutta nyt  sääntöjä on muutettu siten, että se voidaan myöntää vain naisille. Virallinen liputuspäivä äitienpäivä on ollut vuodesta 1947.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Jokainen kommentti on ilo!