Lucian päivä. Luciasta tulee mieleen suomenruotsalaisten joulunalusjuhla, päiväkotien ja alakoulujen juhla, pyhimys ja glögi. Glögi?

Lucia (lat. lux ~valo) kuoli kristittyjen vainoissa vuonna 310. Vanhempansa olivat sopineet hänen avioliitostaan, mutta Lucia antoikin rukkaset sulhaselle ja päätti sen sijaan ryhtyä Kristuksen morsiameksi. Katkera sulhaskandidaatti kosti, ja järjesti niin, että keisarin armeijan voimalla Lucia pakotettiin ilotaloon töihin. Mutta Lucia jähmettyikin paikoilleen, eikä pyhää neitsyttä saatu liikahtamaan, ei edes kuumalla öljyllä. Marttyyrin silmät puhkaistiin, mutta turhaan, legendan mukaan hänelle kasvoi aina uudet näkevät silmät [mikä selittää sen, että Lucia on sokeiden pyhimys]. Kun kirkkotaiteessa näkyy nainen, jolla on kädessään tarjotin, jossa on silmät, on kyse Luciasta.

Lucia

Skandinaavisen Lucia-juhlan tarina pohjautuu sisilialaiseen legendaan, mutta täällä Pohjolassa Lucia on ennen kaikkea valon tuoja. Ja sitten ihan eri asia on glögi, joka tehdään Santa Luzia -viinistä.

Alkossa on myytävänä Blandyn viinitalon Santa Luzia madeira, joka on mitä mainioin glögipohja.

Me teimme tätä monena vuonna ennen lasten syntymää, – ensin äitini kanssa ja sitten Pehtoorin kanssa keskenään, lahjaksi annettavaksi ja tietysti omaankin käyttöön. Ohje on jotenkin mukavan vanhanaikainen. Mutta laadukas, erinomainen. Tämä on ollut aika tarkkaan varjeltu, mutta tässä nyt teille. Suosittelen: tee joskus. Kyllä Blossat ja Loimut häviää kuus nolla!

13-5

Jouluglögi

6    pulloa madeiraa
ja/tai egri bikaveria (tms. punaviiniä)

2   litraa vettä
100  neilikkaa
60    maustepippuria
1,5    metriä kanelitankoa
5       tl  kardemummaa
10     tl pomeranssinkuorta
500 g       sokeria
5       sitruunan raastettu kuori
5       sitruunan mehu

Sekoita sokeri ja raastettu sitruunan kuori.
Keitä vedessä kaikki mausteet.
Anna seoksen imeytyä – ei kiehua – ½ tuntia.
Sulata sekoitettu sokeri ja sitruunan kuori liemeen.
Anna seistä muutama minuutti ja siivilöi pois mausteet.
Lämmitä madeira ja sitruunan mehu ja kaada mausteliemi siihen.

Lucia Madeira

Tuo madeira on hyvää myös suklaisten jälkiruokien, erityisesti suklaakakun kanssa.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

JOULUKALENTERI

13

(tänä vuonna meillä ei olekaan joulukuusta pihalla. On ”valopuu”)

13-4

20141130-_MG_2562

10 Comments

  1. ”… tulee mieleen suomenruotsalaisten joulunalusjuhla…”

    Sepä se, niin minullakin. Kuitenkin myös ortodoksiseen kalenteriin on päivän 13.12. kohdalle merkitty: Nm (=neitsytmarttyyri) Lucia, ✝ 304. Samana päivänä muisteltavien pyhien joukossa ovat lisäksi M:t (=marttyyrit) Eustratios, Auksentios, Eugenios, Mardarios ja Orestes.

    Idän kirkon en tiedä – ainakaan Suomessa – tuovan Pyhää Neitsytmarttyyri Luciaa korostetusti esille, mutta esim. Amerikoissa (i.a. Orthodox parish in California) Luciaa tunnutaan kunnioitettavan vuosittain järjestettävällä kulkueella.

    Kuvakollaasi kymmenin eri tavoin nähdystä ja maalatusta Luciasta on sangen kiintoisa. Tnx! Lucia toisessa rivissä alhaalta lukien, yhdeksäs pikkukuva vasemmalta, on edustava esimerkki kreikkalais-bysanttilaisen perinteen mukaan maalatusta ikonista.

  2. Koivu, näinhän se on. Eikä tuon suomenruotsalaisten ja Hsbl:in masinoiman Lucia-neidon valinnan ja kiertueen aikana juuri Neitsytmarttyyristä puhuta tai kirjoiteta.

    Kuvakollaasi (tämä ja monet vastaavat joita olen täällä julkaissut) syntyy siten että pistän googlen kuvahakuun hakusanaksi esimerkiksi ”santa lucia” ja silloin tulee pikkukuvien (thumbnails) valikoima näytölle. Käyttämällä Windows Officen Leikkaustyökalua (Snipping Tool) teen sopivaksi katsomani rajauksen, tallennan sen ja se on siinä. Siis ei mitään tarkoituksellista valintaa kuviin. Mutta mukava jos pidit. 🙂

  3. Muistatko Lucian kirkon Sisiliassa? Se oli kunnioitettava paikka. Ja tuo kotikoti-glögi, se olisi kyllä parasta, jos sietäisin prosentteja. Nyt mukissa kuumaa Harmaan Jaarlin teetä.

  4. Raila, en! En muista, 🙁 . Syracusassa? Onko sen Il Duomo Lucian kirkko? Vai Forza d´Agron kirkko? Pitääpä penkoa kuva-arkistoja…

    Kotikoti-glögi onkin oikeastaan parempi nimi tuolle glögille kuin Luzian glögi. 🙂

  5. Lucian kirkko oli siinä Aurinkomatkojen retkiohjelmassa, joka tehtiin Kummisedän kuvauspaikoille. Korkealla vuoristossa.

  6. Jouluntuoksun voi siis näinkin helposti saada taloon! 1/8 reseptillä valmistui neljäsosalla niepoort rubya ja loput halpisviiniä valmistui niin erinomainen tuunattava glögi, että miksi koskea koskaan enää valmiisiin (aiemmin max 2 plo/joulu)? Tästähän saa aina erilaisen ja makumieltymyksenomaisen glögin, maustepippurin sijaan laitoin ripauksen mustapippuria ja varovasti sokeria, kun ei vielä ollut tuntumaa kokonaismakeudesta reseptin suhteen. Kalevan glögiresepteissä väitettin, että säilyy viikon kylmässä, epäilen, olen varma, että tätä tehdään ainakin 2/8 jouluksi!

  7. Sirpa, siis teitkö tämän Lucia-reseptin vai Kalevan reseptin mukaan? Todellakin varioida voi ja kehitellä omansa.

    Santa Luzia -reseptin ohjeen on äidilleni luovuttanut keittiömestari/suurtalouskokki, mikä selittää annoksen suuruuden.

  8. Tottakai Lucian ohjeella, laitoin myös tänään samalla pohjalla/”vaivalla” alkoholittoman vaalean glögin ässehtimään omenamehuun.

Jokainen kommentti on ilo!