Edelleen viini-ruoka-teemassa pysyttelen.
Jo monta elämänmakuista viinimuistoa eilisen postauksen kommenteissa. Mukavia, ilahduttavia, koskettavia tarinoita – kiitos niistä, ja lisää odotellessa, arvontakin siellä on. 🙂
Eiliseen juhlailtaan on vielä palattava.
Ilta Ynninkulmassa oli kertakaikkisen onnistunut. Paistinkääntäjien kilven keväällä saanut Ynninkulma on hieno paikka viettää juhlia. Illastaa ja nauttia. Meille oli varattuna Pohjanholvi-kabinetti, ja ennen sinne siirtymistä saimme nauttia samppanjaa ”lämpiössä”. Aloitus nosti ”leveliä” oikein hyvin.
Juhlatunnelma oli aistittavissa monin tavoin.
Eikä siirtyminen kabinettiin sitä mitenkään latistanut.
Olimme etukäteen äänestäneet ja tilanneet Menu Franzénin:
Hiillostettua nieriää ja siianmätiä (saimme kyllä muikunmätiä :))
Bründelmayer Grüner Veltliner, Langenloiser Kamptal, Itävalta
Karitsan karetta
Valkosipulikastiketta
Palsternakka-perunapyrettä
Roux Bourgogne Pinot Noir “La Moutonniere”, AC Bourgogne, Ranska
Suklaakakkua
Vaniljakerma
W. & J. Graham´s Late Bottled Vintage Port, Portugali
Liki liikuttavan yksimielisiä olimme siitä, että kaikki – paitsi pääruoan punaviini – olivat hienoja, makunystyröitä hiveleviä, oivallisesti valmistettuja, raaka-aineet huolella valittuja ja kauniisti esille pantuja, maut harmonisessa tasapainossa. Pääruoan kastiketta olisi voinut syödä lusikalla, sellaisenaan. Appelsiini teki siitä raikasta ja erilaista. Erinomaista.
Suklaakakku jälkiruokana saattaa kuulostaa jotenkin tavanomaiselta, jopa tylsältä, mutta Herra varjelkoon, sitä tuo eilinen täyteläinen, liki jankkimainen (tässä yhteydessä positiivinen arvostelma) kakku, joka oli kuorrutettu tummalla suklaalla, oli taivaallista.
Viimeisen kolmen vuoden aikana olen käynyt Holiday Inn´n ravintolassa ja Ynninkulman puolella aika monta kertaa, nimenomaan paistinkääntäjyydeni myötä, mutta myös karonkoissa ja kerran muutenkin, ja joka kerta siellä on ollut erinomaisen hyvä, huomaamaton, silti läsnäoleva palvelu. Ja Ynninkulman tilat ovat oululaisittain, historioitsijalle, tietysti ihan omaa luokkaansa.
Pienellä porukalla, 6/10 menimme vielä jatkoille: Puistolassa yhdet synttärilasilliset nautimme, kaikenmoista juttelimme. 23-vuotinen tuttavuus, ystävyys, tekevät olemisesta helppoa, mieluisaa. Jo alkuillasta nostelimme maljoja seuraaville 23 vuodelle. 🙂 Loppuillasta olimme entistä vakuuttuneempia, että ne seuraavat 23 tulevat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Eikä tänäänkään ruuatta. Soveltelinpa uuden jälkkärinkin. Melkein joulupöytään voisi olla sopiva. Ainakin joku joulukuun pyhäruokailu kannattaa päättää tähän. Karamellisoidut päärynälohkot ja piparkakkurahka. Karpaloitakin löysin mukaan.
Piparkakkurahka ja karamellisoidut päärynälohkot
1 prk Arlan piparkakkurahkaa
1 dl Flora kevytvispiä vaahdotettuna
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
Vispaa edelliset vaahdoksi ja sekoita joukkoon 5 – 10 murusteltua piparkakkua ja karpaloita.
Tarjoa voissa paistettujen ja sokerilla glaseerattujen päärynälohkojen kanssa.
Rahkamössö on hyvää myös piparkakkujen päällä.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Ja sitten vielä tiistai-illan yksistä iltapaloista on ( yleisön pyynnöstä) kerrottava ohjeistus.
Tein puolikkaasta Myllyn Paras- vai Sunnuntai -lehtitaikinapaketin levyistä viinilasi-muotilla rosmariini-suola-napostelupaloja (voitele munalla, ripottele tuoretta rosmariinia ja maldon-suolaa pinnalle) ja puolikas levyistä kului siihen, kun voitelin munalla viipaleet, sitten sivelin paprikaöljyllä, jonka ystäväni toi kesällä Budapestin matkaltaan, ja sitten lopuksi ripottelin pinnalle mustaleima-emmentalia ja paiston pakkauksen ohjeen mukaan.
Ei voi kauniiksi noita kehuskella, mutta oikein kelpo suupaloja olivat.
Kiitos Reija hienosta arviosta, olipa mukava kuulla
Oleppas hyvä vain, Anna! Arvioita tarvitaan, eikös vain?