Ällyytätkö koskaan? Höpötätkö joskus ihan omiasi puolisollesi, kaverillesi, ventovieraille? Vedätätkö tahallasi? – Ei, ei ole kyse valehtelimisesta, vaan juksaamisesta, narraamisesta, sellaisesta ”candid camera” -meiningistä.
Tässä joku viikko sitten Pehtoori oli päässyt todistamaan mitä mainiointa ällyyttämistä. Hän oli tunnetussa oululaisessa sähköliikkeessä, jossa on tuttu myymäläpäällikkö. Pehtoori oli odottanut vuoroaan päästäkseen maksamaan ostoksensa. Edessä ollut vanhempi mies oli kysynyt myymäläpäälliköltä (viehättävä, nuorehko nainen), että paljonko neljän tavallisen halogeenilampun pakkaus maksaa. – Tuhat euroa!, vastaa myymäläpäällikkö. Lampunostaja oli ollut pudota polvilleen, ja kirjaimellisesti oli suu loksahtanut auki. Heti kohta hän sai kuitenkin tietää, että myymäläpäällikölle oli vain välähtänyt juksata. Miestä ei ollut paljon moinen hauskuus huvittanut.
Mutta Pehtoori oli tovin naureskellut. Tietysti naureskellut: lukioaikana hänellä kun oli kaverinsa kanssa koulupäivien ajankuluttamisen keskeisimpiä keinoja ällyyttää luokkakavereitaan, eikä vähiten minua.
Ja minulle iski tänään ihan hillitön kiusaus tehdä jotain juuri tuollaista. Olin iltapäivän Norssilla haastattelemassa aineenopettajakoulutukseen pyrkiviä. Meitä on aina kaksi haastattelijaa, on tietty runko haastattelulle, tietty viisikohtainen arvosteluasteikko, johon oli saatava oikeudenmukaiset arviot nollasta kolmoseen ja yhtä opiskelijaa kohden aikaa on 20 minuuttia. Olen tehnyt näitä haastattelua pian 10 vuotta syksyin, keväin ja haastetellut kymmeniä, jollen satoja opiskelijoita, joten rutiinia alkaa olla. Homma ei ole edes mitenkään puuduttavaa, mutta väistämättä kysymykset toistuvat paljolti samankaltaisina vuodesta toiseen.
Vuodesta toiseen opiskelijat jännittävät, kädet tärisevät, laikut poskilla muuttuvat hennoista vaaleanpunaisista jouluomenoiden punaan, hikikarpaloita on nähty ja äänen värinä on enemmän kuin tavallista. Yritän olla olematta tiukka, edes jotenkin relata tunnelmaa, mutta tänään oli ihan lipalla, ettei lähtenyt lapasesta. Mieleen pulpahteli mitä merkillisimpiä, täysin asiaankuulumattomia kysymyksiä, kuten ”Oletko tietoinen että opetusministeriössä on päätetty, että historian opetus yläkouluissa yhdistetään käsityön kanssa. Miten sinun käsitöiden hallintasi?” Tai ”Kummasta pidät enemmän, amerikkalaisesta vai tavallisesta jalkapallosta?” ”Mitä mieltä olet Elton Johnista tai Tommy Tabermanin runoista?”, ”Oletko koskaan tehnyt mitään mikä jäisi historiankirjoihin?” ”Mitä ajattelit ostaa äidillesi joululahjaksi?”
En kysynyt mitään noista. En tietenkään. Olin tavallinen tylsä haastattelija.
Tämän blogin nimessä ja määrittelyssä on jo ennakko-oletuksena tuulesta temmatut jutut… Monesti olen ajatellut, todella tempaista ja temmata ”päivän sanan” ihan tuulesta. Lopultakin olen tehnyt sitä äärimmäisen vähän. Kaikkina näinä vuosina on vain muutama fiktiivinen juttu täällä, joten täällä on kovin todenmukaista dokumentaatiota päivieni kulusta. ”Ei koko totuutta, mutta enimmäkseen totuus”.
Mutta varokaapas vain, vielä minä ällyytän. 😉
Älyttäminen on ilmeisesti ilmassa, koska tänään oli aihetta sivuava juttu jossain nettilehdessä: siinä työhaastattelussa olleet ihmiset kertoivat, mitä älyttömiä kysymyksiä heille on esitetty. Juuri tuon kaltaisia, joita sinäkin olisit halunnut kysyä.
Meillä on tapana laittaa joku tuttu asiakas kysymään uudelta kokemattomalta oppilaalta / harjoittelijalta osviittaa. Asiakas haluaa ostaa osviittaa. Sana ei ole tuttu läheskään kaikille suomalaisille ja aiheuttaa hauskaa ihmetystä: laatikoita ja kaappeja vedetään auki, tietsikalta haetaan alan eri hakemistoista, paitsi ei heti guuglesta, mistä sen löytäisi.
Asiakas on joskus pyytänyt minulta Ranskan kuninkaan rintatippoja, johon on ollut hauska vastata vakavalla naamalla, ettei Ranskassa ole aikoihin ollut kuningasta, joten ei ole myöskään rintatippoja. Sitten pienen tauon jälkeen, että miten olisi Tanskan kuninkaan, siellä sentään on ollut joku aika takaperin kuningas.
Siis olinkin ajanvirrassa: rekrytointi uusilla urilla? Kevään haastattelussa kysyn tuosta osviitasta. Voihan sitä kysyä historian auskuiksi pyrkijöiltäkin, eikö vaan?
Ja kun meillä historiatieteissä terveyshistorian tutkimus on nyt kovasti in, niin ihan hyvin voisin käyttää tuota monarkkien rintatippa -juttuakin. 😛
Ällyyttäminen on hauskaa… kerran apteekissa asioidessani pyysin näkymättömyyspulveria. Farmaseutti sanoi asiallisesti, ettei heillä ole. Sanoin, että ylähyllyllä sitä on aiemmin ollut, Vinski sanoi ostaneensa sitä vasta. Farmaseutti alkoi epäröimään ja katseli ylähyllyä ja sitten minua…, no nauruksihan se meni. Oli kait lukenut koko kaupungin Vinskin. En myönnä ällyttäneeni tuulestatemmattua!:) No, ehkä kerran…
Kerran?
Että on miehellä huumoria. 😀
Taas tätä oululaista osaamista, josta en tiennyt ennen kuin tulin tietämään…
Olipa Hupisaarilla hieno meininki edellisessä postissa!
Mirja, oululaiset ossaavat ällyyttää. 😉
Ja järjestää Valo-festivaaleja… tänään olin jo toisessa tapahtumassa.