Nyt kun tilanne on se, että meidän Juniori toi meille omin pikku kätösin poimimiaan puolukoita, mietin mitähän niille, niistä tekisi. Ja yksi vanha, ihan ”retroresepti”, tuli mieleen. Taidan viikonloppuna tuollaista keitellä. Eli puolukkasurvos kanelilla ja neilikalla. Maistuu hyvälle kaali- ja maksalaatikon ja mustan makkaran kanssa – kuten puolukkasurvokset nyt yleensäkin, mutta tämä on (erityisesti joulun tienoilla) ihan ekstra-hyper-hyvää vaniljajätskin kanssa.

Puolukkasurvos

1 kg puolukoita

2 dl vettä
300 g sokeria
12 kanelitankoa
5 neilikkaa

Keitä vettä, mausteita ja marjoja noin ½ tuntia. Ota kattila liedeltä, lisää sokeri ja jäähdytä. Tölkitä ja jätä neilikat ja kanelitanko soseeseen, jotta antavat makua vielä säilönnässäkin.

Toinen syksyn säilöntäresepti on sekin Riemusta ruoanlaittoon -kirjassani. Oletkos koskaan kokeillut pormeladia? – Kannattaisi. Syksyn makeimmista porkkanoista tulee talven pimeisiin aamiaispöytiin aurinkoista pormeladia eli porkkanamarmeladia. Paahtoleivälle hipaisu voita ja sitten tätä. Se on kuulkaa oikein hyvää ja kaunista.

Hangasojan aamu-6

Porkkanamarmeladi = Pormeladi

1 kg porkkanoita
2 sitruunaa
1–2 tl sitruunan kuorta raastettuna
6 dl hillosokeria

Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä vähässä vedessä noin 30 minuuttia.
Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat. Lisää raastettu sitruunankuori,
puristettu mehu ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä vielä 15 minuuttia.
Anna marmeladin jäähtyä puolisen tuntia ja purkita.

11

2 Comments

Jokainen kommentti on ilo!