Professorin valinta etenee. Tänään oli vuorossa opetusnäytteet. Syksyllä auki pistettyyn virkaan tuli 16 hakijaa, joista yksi vetäytyi aika pian. Sen jälkeen tiedekunnan oma valintatoimikunta (dekaani, koulutusdekaani, kaksi professoria ja opiskelijajäsen) valitsi kolmijäsenisen (professoreista koostuvan) asiantuntijaporukan, joista kellään ei saanut olla kytköksiä kenenkään hakijan kanssa, mikä on Suomen kokoisessa historian tiedeyhteisössä suht vaikea juttu. Noh, kolme asiantuntijaa, jotka suostuivat hommaan, löytyivät. Kaksi naista, yksi mies. Yksi heistä emerita. Asiantuntijoista kaksi on tamperelaista, yksi Tukholman yliopiston Suomen historian profesori. Heille lähetttiin kaikkien 15 hakijan 10 parasta julkaisua (= 150 artikkelia ja kirjaa/asiantuntija) sekä cv:t ja muut hakupaperit ja heille annettiin huhtikuun alkuun asti aikaa tehdä lausuntonsa ja asettaa kolme parasta hakijaa ehdolle ja vielä paremmuusjärjestykseen.

Nämä tekivätkin (vastoin yleisiä tapoja ja käytänteitä) yhteislausunnon, jossa jaottelivat hakijat kolmeen ryhmään, ja asettivatkin ehdolle viisi parasta. Kaksi ykkössijalle, kaksi kakkossijalle ja yhden pronssille. Ja meidän tiedekunnan valintatoimikunta kutsui nämä viisi antamaan opetusnäytteen (aiheena “Maisteriseminaarin johdantoluento. Aiheena oman tutkimusalan esittely” 30 min.). Ennen tänä aamuna alkanutta näytetilaisuutta tuli tieto, että toinen ykkössijalle asetetuista jättäytyy pois, koska sai professuurin Joensuusta. Siis tänään neljä näyteluentoa, jotka olivat julkisia ja sitten niiden jälkeen ja  lisäksi valintatoimikunnan tekemät haastattelut.

Kuulimme samasta teemasta neljä kovin erilaista näytettä; kaksi erinomaista, kaksi vähemmän – minun mielestäni siis.

Nyt valintatoimikunta tekee päätöksensä, jonka esittää rehtorille. Spekulaatioissa yksi nimi tuntuu olevan ylitse muiden. Rehtori yleensä aina tekee nimityksen esityksen mukaisesti. On vaikea kuvitella, miksei nytkin niin tekisi. Päätös lienee tiedossa parin viikon sisällä ja uusi professori astuu virkaansa elokuun ensimmäinen.

Samalla minun lokakuun alussa alkanut määräaikainen professuurini päättyy.

Ja lukemisen määrä vähenee.

WP_20140602_11_31_07_Pro WP_20140602_11_31_18_Pro WP_20140602_11_31_27_Pro

Nämä pinot ovat opinnäytetöitä (graduja, väitöskirjojen käsikirjoituksia ja lukuja, kanditöitä, harjoituksia) jotka olen lokakuun alun jälkeen lukenut ja enimmät myös arvostellut ja kirjoittanut lausunnot. Näiden lisäksi vielä tentit, apurahahakemukset, kokousten aineistot ja ties mitä. Kirjaimellisesti minulla on ollut LUKUvuosi. Vielä yksi 300-sivuinen käsikirjoitus tullenee, mutta sen taidamme kollegan kanssa siirtää elokuulle. Kesätentit tulevat tietysti ja vähän kandiaihoita, mutta loppusuora on jo edessä. Ainakin lukemista on riittänyt.

 

1 Comment

Jokainen kommentti on ilo!