Viikonlopuksi kalaruokaresepti hakusessa? Tässäpä olisi.

Kun palasimme pohjoisesta jokunen viikko sitten, ehti automatkan aikana radiossa tulla ainakin viisi kertaa Yhteishyvä-lehden mainos: lohimedaljongit ja avokadotahna. Minä annoin periksi, ja päätin, että hyvä on, kokeillaan. Pehtoori kävi kaupassa, minä tein salaatin ja tahnan. Medaljongit pannulle ja ruoka valmista.

Lohimedaljongit ja avokadotahna

600 – 800 g lohifileetä
1 tl suolaa, mustapippuria
2 rkl öljyä
Avokadotahna:
kypsää avokadoa
1 dl Bulgarianjogurttia
1 tl raastettua piparjuurta
1 rkl sitruunamehua
0,5 – 1 tl sambal oelek -chilikastiketta
suolaa
koristeeksi tilliä ja katkarapuja

Valmista avokadotahna. Kuori ja halkaise avokadot ja poista kivi. Soseuta avokadot haarukalla painellen tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon muut aineet. Leikkaa fileeseen 3 cm:n päähän reunasta viilto nahkaan saakka. Leikkaa 3 cm:n päähän uusi viilto, joka irrottaa palan fileestä. Leikkaa samaan tapaan lisää paloja. Taita palat auki niin, että nahka jää sisäpuolelle. Paista medaljongit kypsiksi miedohkolla lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele tillillä ja halutessasi katkaravuilla. Tarjoa avokadotahnan kanssa.

Ei mitään maailmoja kaatavia makuelämyksiä, mutta ihan hyvää lohiruokaa, vähän vaihtelua tavalliseen.

Äsken sitten söimme ruoan, jonka ohje kulkee nimellä ”Heikon hetken kalalohdutus”.

Sikke Sumari nimeää kirjassaan tämän ruoan noin, mutta minä ehkä vaihtaisin nimen jotenkin siten, että ”Nopeasti arkisenoloista, mutta erinomaista kalaruokaa”.

2 kuhafilettä
voita
1 purjo viipaleina
½ sitruunan mehu (ehkä vähän vähempikin olisi riittänyt)
1 tlk ranskankermaa
suolaa ja pippuria
nippu tilliä
nippu rakuunaa (jota ei tuoreena nyt ollut, siis purkista 1 – 2 tl)
Reissumiestä

Sulata voi kasarissa/pannulla, kuullota purjot. Lisää paloitellut kalafileet.
Anna kiehua 10 minuuttia. Kalan kuuluukin hajota palasiksi.
Lisää loput aineet ja kiehauta nopeasti. Paahda leipä.

Pehtoori oli löytänyt sellaista uutta (?, noh ainakin meille uusi tuttavuus) kuin Tumma Reissumies. Vähän makea, saaristolaisleipämäinen. Sitä paahdettuna kuuluu tarjoilla ohessa. Sumari suosittelee oheen olutta, sen skippasimme, mutta tein lisäksi  vihersalaattikipolliset. Ja nälkä lähti vallan hyvin, hyvänmakuisella kuhalla ja erinomaisen nopea ruoka oli tämä.

Jos haluat kuhasta jonkin sofistikoituneemman, juhlallisemman pyhäruoan, niin vanha kunnon Myllärin kuha eli Kuha Meunier on siihen tarkoitukseen tavattoman hyvä vaihtoehto.  Toissa talvena se oli meillä aika tiuhaan tarjolla. Ohje ja kuva on blogissani TÄÄLLÄ ja linkitänpä vielä yhden ”vanhan” meillä ihan hurjan usein syödyn kalaruoan ohjeen: Ahvenfileet dijon-sinappikastikkeessa. Ne ON hyviä. Nekin. Kalan syönti kannattaa aina.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Töissä paistoi aurinko. Ja lamppasi opiskelijoita. Kuinkahan monta? Kymmenen? Enemmän. Mutta myös aurinko. Huoneeni on sellaisen valopihan puolella mistä ei näe oikeastaan mitään, eikä lokakuun alun jälkeen siihen muutettuani ole vielä kertaakaan aiemmin auringon säteet yltäneet ikkunoistani sisään. Tänään ylsivät. Ilahduttihan se. Auton mittarissa +6 C kotiin ajellessa. Sekin tuntui hyvälle.

 

Jokainen kommentti on ilo!