Kun aamu valkeni, yhdeksän jälkeen, selvisi että illalla tullessamme vielä satumaailmalta näyttänyt pihapiiri olikin aika lailla porojen temmeltämä. Yksi niistä kopsutteli alkuyöstä mökin terassillakin.
Ja aamusella mökin oven avatessani lennähti iso metso lentoon. Oliko kameraa? No ei ollut, ei.
Mutta onneksi oli, kun alkuiltapäivästä kävimme käveleskelemässä kylillä, Saariselän keskustassa. Sattuipa nimittäin taivaalla olemaan oikein komea halo-ilmiö.
Hätäisesti sitä kuvailin. Olisin suonut jalustan ja telen olevan mukana, mutta näkyy se noissa normiputkellakin otetuissa kuvissa. (Toisessa postauksessa lisää KLIKS)
Kauppa-asioiden jälkeen ajeltiin vielä Kaunispään päälle. Olette nähneet sieltä kymmeniä kuvia ennenkin, tässä tämänpäiväinen ”näytös”.
Mäkeen ei menty.
Päivä siis kulunut ulkoillessa (lumitöitä, pihapiirin siistimistä, lyhtyjä, saunanlämmitystä, vedet ja puut, kävelyä).
Ja lähiruokaa. Kiveliön kalan savustamaa rautua haimme Siulan kaupasta. Kun ei sieltä eikä Kuukkelista (kelvollista) mätiä löytynyt, varioin smetanakastikkeen: 1 prk smetanaa, muutama pieni cocktail-kurkku pikkusilppuna, 2 rkl sinappia, vähän valkopippuria, ½ tl suolaa ja 1 rkl valkoviiniä ja tilliä. Kyllä se oli ihan hyvää kalan ja uunissa kypsennettyjen rosamunda-puolikkaiden kanssa.
Ja tämä viini: Cono Surin ”artesaani” Riesling, jota eräs ystävämme suositteli (”hemmetin hyvää” :)). Mekin voidaan suositella: hedelmäinen, hieman sitruksen makua.
Ja jälkkäriksi. Kakkua.
Pohjoisen porkkanakakku
4 – 5 luomuporkkanaa
1,5 dl mantelirouhetta
½ dl kookoshiutaleita
4½ dl vehnäjauhoja
4 dl cane- tai ruokokidesokeria
4 kananmunaa
1 prk ananasmurskaa (valuta hyvin!)
1½ dl rypsiöljyä + ½ dl turkkilaista jukurttia
3 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
400 g maustamatonta Philadelphiaa (tällä kertaa toinen prk oli Viola-mangoa, toimii!)
2 dl tomusokeria
1½ rkl sitruunamehua
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon öljy. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda, mausteet, kookos ja mantelirouhe ensin keskenään ja sitten varovasti taikinaan. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja valutettu ananas. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan; 26-senttiseen irtopohjavuokaan menee täydellisesti. (Itse kyllä rutistin leivinpaperin Sikke Sumarin tapaan nyrkkiin ja levitin sen vuoan pohjalle ja reunoille. Käy ihan hyvin porkkanakakullekin.) Paista 175-asteisessa uunissa 55 min. Tarkista kypsyys tikulla, niin että siihen ei enää tartu taikinaa.
Anna kakun rauhassa mehevöityä seuraavaan päivään jääkaapissa (siis alkujäähdyttelyn jälkeen).
Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja levitä seos kylmän kakun päälle.
Tämä sopii näin joulun alla oikein hyvin. Kaneli sen tekee, – vähän jouluisen maun. Ja ehdottomasti kannattaa antaa ässehtiä pari päivää. Olen tehynyt tämän joskus ennenkin tänne mökille, ja yleensä lähtöpäivänä viimeiset palaset on kaikkein parhaita.
Mieheni tuossa siteerailee Fransiscus Assilaista: ”Missä on lepoa ja mietiskelyä, siellä ei huolta ja harhailua.”
Pieni huoli vielä kuitenkin: nuoripari edelleen tien päällä, pääsivät lähtemään vasta viideltä. Mutta muutoin hyvä.
Hieno, harvinaisen halon bongaus! Käyhän tekemässä ilmoitus Ursan Taivaanvahti-havaintotietokantaan: http://www.taivaanvahti.fi
Se on todella hyvää mainosta blogille, kokemusta on. Lisäksi saat varmasti tarkemman selvityksen, minkä nimisestä kaaresta ja sivuauringosta on kysymys! 🙂
Hui siellähän oli jo todellinen talvi, sais tulla jo tännekin!
Kiitos Pasi, pitääpä ehkä huomenissa katsoa, josko ilmoittaisinkin. Nyt kun täällä kotikoneella puran kuvia, on noista pari vähän kelvollisempaakin otosta. Se oli kyllä hieno ilmiö, ja voit olla varma että Saariselän raitilla olleet japanilaiset hihkuivat. Melkein kuin revontulia olisi ollut.
Joo, kyllä siellä oli talvi. Ihana valoisa talvi. Kaamos on vain täällä maalikylissä, etelässä, märän asfaltin keskellä. Mutta näillä mennään. 😉