Mietitkö koskaan, miten aloittaisit, jos kirjoittaisit romaanin? Millainen olisi ensimmäinen lause?
Minun ensimmäisen (painetun) kirjani ensimmäinen lause on tämä:
Kiimingin koululaitos aloitti toimintansa tammikuussa vuonna 1885, jolloin kirkonkylälle rakennetussa kansakoulussa ryhdyttiin antamaan opetusta kiiminkiläisille lapsille. – –
Ja muutamaa vuotta myöhemmin julkaistun seuraava alku:
Linja-autoliikenteen historiaan liittyvä kirjallisuus on vähäistä. Suomessa alan kehitystä on selvitellyt Yrjö Raevuori jo vuonna 1948 ilmestyneessä teoksessa – – –
Kului melkein kymmenen vuotta ennen kuin seuraava opus tuli painosta, eikä meno paljon vetävämmäksi kyllä ollut siinäkään muuttunut:
Väestökirjanpito Suomessa alkoi vuonna 1749, mutta Kemin väestönkehityksen tarkka kokonaiskuva saadaan vasta vuoden 1785 jälkeisestä tilanteesta – –
Seuraavassa on jo vähän jotain elämänmenoa havaittavissa:
Koko Suomea raastaneet onnettomuudet ja tuhot olivat 1600-luvun lopussa ja 1700-luvun alussa koetelleet väestöä myös Iissä.
Väitöskirjan johdannon aluksi totean:
Kemijokisuun agraariyhteisön historian tutkimus ei ehkä ollut se, mitä olin ammatinvalintaa tehdessäni suunnitellut yhdeksi elämäntyökseni. – –
Eikä ilman ajanmäääreitä päästä ensimmäisen keittokirjani alussakaan:
Vuosi vuodelta tärkeämmiksi ovat tulleet hetket, jolloin olemme P:n ja lasten kanssa saaneet ystäviä kotiimme vieraaksi, viettämään iltaa ja illastamaan.
Toisen keittokirjan alku on jo kerrassaan lennokas!
Tervetuloa makumatkalle tuntureilta Toscanaan! Siitähän tässä toisessa keittokirjassani on kyse: ruokamuistoista matkan varrelta.
Monissa artikkeleissani on ollut oltava jonkinlaiset ingressit, johdannot, mielenkiinnon herätys, ehkä minulla on ollut jo tietoinen pyrkimys houkuttavaan ja koukuttavaan kerrontaan, mutta nuo esimerkkikirjat eivät kyllä mistään verbaaliakrobatiasta kerro.
Miksikö näitä pohdin? Olen tässä viime aikoina lukenut pari kirjaa, joista olen pitänyt kovasti, ja joita lukiessa olen miettinyt – taas kerran – kuten aina enemmän tai vähemmän toistuvasti elämässäni, että haluaisin kirjoittaa kirjan. Oikean kirjan, siis ei mitään tieteellistä monografiaa tai keitto/historiakirjaa vaan romaanin tai jonkinlaisen muun mukavan kirjan.
Nuo kaksi inspiroivaa kirjaa ovat olleet ”Puntsin riipaiseva omaelämäkerta. Juosten kustannettu. Pienkustantajan salaiset kansiot” jonka nimiölehdiltä alkaa riemullinen kertomus: ”Kustannus-Puntsi 16,3 vuotta. Päättymättön kulttuuriteko (joka päättyi) eli opasluonteinen kertomus pienkustantamisesta kiinnostuneille siitä, miksi alalle ehdottomasti kannattaa ryhtyä, jos haluaa pysyä köyhänä.” Lukunautintoa lisäsi se, että tunnen yhden niistä kolmesta Lehtolasta, jotka kirjan kirjoittivat. Ja että kirja on saatu ystäviltä lahjaksi. Mutta vaikka näitä lisäpointteja ei olisikaan, voin suositella kirjaa. Se on hauska, satiirinen ja tarina on tosi.
Toinen kirja, joka on saanut pohtimaan, millaisen kirjan kirjoittaisin, jos kirjoittaisin, on Dieter Herman Schmitzin ”Täällä Pohjoisnavan alla. Matkani saunankestäväksi suomalaiseksi”. Kustantajan sivulla lukee näin: ”Täällä pohjoisnavan alla on hykerryttävä romaani miehestä, jolla on missio. Se on paitsi kertomus siitä mitä ulkomaalaiset ajattelevat meistä myös kertomus siitä mitä me heistä ajattelemme.” Allekirjoitan. Eilen meni Downtonin jälkeen lukiessa pitkälle yli puolen yön, lukiessa ja hihittäessä, mikä sitten kostautuikin iltapäivällä töissä: viiden tunnin yöuni ei riitä minulle, – oli pakko tavoista poiketen hakea kahvia iltapäivällä. Siitä huolimatta kirja kannattaa lukea.
Sen sijaan Tuomas Kyrön uusinta ”Kunkkua” en ole päässyt sataa sivua pidemmälle. Liekö se, minkä siinä miellän ”historian vääristelyksi” tökkii minulla vastaan – ammattiongelma? Tai mikä? Ei vaan ole minun juttuni.
Mutta siis, miten aloittaisit kirjan, jos kirjoittaisit? – Oli synkkä ja myrskyinen yö?
Minun romaanini alkaisi varmastikin merenrannasta, kirjan kertojaminän ajatuksilla.
Kliseistä? Ihan sama.
Tai sitten se alkaisi keittiöstä, illalla.
Entäs merenrantakeittiö kesällä?
Hmmm… ei ehkä ole tunnelmaltaan oikea. Merenrantakesäkeittiössä ei kirjoittajaminällä ole viipyileviä, takautuvia ajatuksia. 😉
Minä jo sinun kommenttiasi tähän odotinkin. Ja mietin miten sinä aloittaisit (olet jo aloittanut?) romaanin? Voisiko se alkaa merenrantakeittiössä?
Hmm, merenranta keittiö silloin kun päähenkilö muistelee sitä lapsuuden onnellisena tapahtumana?
Minun romaanini alkoi asunnon vaihdon muutoksena.
Herra Martin, hänkö se muutti? Vai muistanko väärin?
Kunnioitettu kirjailija!
Ihailtavan pitkä lista mielenkiintoisia hengentuotoksia, Kiimingin koululaitos mukaan lukien.
Koska olen itse kirjoittanut vain yhden kirjan, voinen lisätä teokseni alkusanat kommenttiini enempää Sinua kuin muitakaan lukijoita suuresti rasittamatta.
”In order to maintain their body temperature (Tb) at a constant level, homeothermic animals must maintain a balance between heat production and heat loss irrespective of changing external conditions.”
Tosi mielenkiintoista!
Jos kirjoittaisin kirjan, se alkaisi: ”Hänellä oli kaunis nenä.”
Koivu hyvä, ehkei (väitös)kirjasi alku nyt kaikkein mukaansatempaavin ole 🙂
Moni kommenttisi täällä blogissa kuitenkin on.
Kirjoittaisit kirjan. Mikset?