Palatakseni vielä kalaaseihin. Meidän kesän suurin ruokajuhlahan oli viime lauantaina, ja teemana – väistämättä – Meksiko. Kutsuun kirjoitin:
”Tänä vuonna mariachi-musiikki soi, chiliä ja salsaa on vähintäänkin riittävästi, tequila virtaa ja sombrerot lentelevät! – sikäli kun teillä sellaisia on! Pukukoodissahan voisi olla jotain latinoa …”
Sombreroja ei näkynyt, mutta häivähdyksiä latinosta oli pukeutumisessa…
Ja mariachi-musiikki todellakin soi: toin Meksikosta ceedeellisen. Mutta kun meistä neljästätoista lähti ääntä niin paljon, ei cd sitten pyörinyt kuin kertaalleen. Tässä pieni näyte. Kyllä sitä vähän aikaa kuuntelee… 😉
Kattauksesta on sanottava: plaseeraus”kortit” olivat hienoimmat ikinä! Keksin idean Playa del Carmenin viimeisenä iltana kun olimme kävelyllä ennen illallista, laiskasti etsien ehkä jotain kotiin vietävää, istahdimme helteisessä illassa proseccolle, katselimme matkamuistokrääsäputiikkeja, hopeakorukauppoja, teimme näyteikkunaostoksia, pehtoori viehättyi kovasti tästä. Ei sitten ostanut… 😀
Ja sitten tämän kaupan nurkalla se oli: katukauppias, joka teki rannenauhoja. Rannenauhoja joihin oli ommeltu nimi. JA YESH, siinä se oli idea! Tilattiin 14 rannenauhaa ystävien nimillä ja illallisen jälkeen kävin ne hakemassa:
Siispä jokaiselle kalaasivieraalle oli omalla nimellä varustettu ”All inclusive-ranneke”!
Menu oli paljolti sama kuin esikoisen valmistujaisissa heinäkuun alkupuolella… mutta nyt muunneltuna buffeesta päivälliseksi.
Kesän paras salsa syötiin viime lauantaina. Siinä olin soveltanut italialaista salsaohjettani, monterreylaisen Paun ohjetta ja suunnilleen näin se meni (annos tosin nelinkertaisena)
Salsa Rantapellossa
2½ dl tomaatteja pieninä palasina (kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä, kuori ne ja ota kanta ja siemenet pois)
1 kesäsipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl rypsiöljyä
½ dl valkoviinietikkaa
2–3 tl hunajaa
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
suolaa, mustapippurirouhetta
Pamixilla sekaisin, mutta sattumia saa jäädä.
Guacamolenkin (koko kesän käyttämäni resepti täällä) laitoin tällä kertaa ihan sileäksi. Avocadot olivat kesän parhaita, ja soseeni sai mainesanat, joilla elän pitkään (”Ei edes kuubalaissyntyisen monet kerrat tekemä guacamole ole ollut näin hyvää!”).
Oikeastaan kaikkia edellisissä kesteissä käytettyjä reseptejä vähän tuunasin, ja kyllä me pehtoorin kanssa olimme sitä mieltä, että tuunaaminen oli kannattanut. Cajun-lohi muuttui gourmet-versioksi: ohjeen pohjan löysin ”Kaikki äitini reseptit” -nimisestä blogista.
Ensin pitää tehdä Cajun-mausteseos
Cajun -mausteseos
2 rkl juustokuminan (=jeeran) siemeniä
2 rkl korinterin siemeniä
2 rkl fenkolin siemeniä
2 rkl (savu)paprikaa (sweet)
21 rkl kuivattua oreganoa
1 tl cayenne pippuria
½ tl valkopippuria
Lämmittele juustokuminaa, korianteria ja fenkolia miedolla lämmöllä pannulla pari minuuttia tai kunnes siemenet innostuvat pomppimaan ja mausteseoksesta leviää hurmaava tuoksu. Ota pois tulelta. Kaada siemenet isoon mortteliin ja hiero hienoksi. Sekoita joukkoon muut mausteet.
Cajun -maustettu lohi
Cajun mausteseosta
700g lohifilettä
2 rkl Maldon-suolaa
tarjoiluun rucolapeti
Siisti fileestä mahdolliset ruodot, poista harmaa rasva ja nahka. Leikkaa file suorakaiteen muotoiseksi. Hiero Maldon-suola pintaan ja kääri lohipala tiiviiseen kelmuun ja laita yöksi jääkaappiin.
Pyyhi suola lohen pinnasta talouspaperilla, ja lohifilee koosta riippuen tangoiksi. Levitä reilusti cajunmausteseosta isolle lautaselle ja kierittele lohitangot yksi kerrallaan mausteessa.
Paista lohitankoja yksi kerrallaan semi-kuumalla (7/9 tai 4/6), pidellen lohitankoa ehkä, noin 15 sekuntia) jokaiselle neljästä kyljestään. Mausteet saavat palaa kiinni pintaan, mutta lohi ei saa tietenkään kypsyä läpikotaisin.
Kiedo paistetut tangot taas tiukkaan muovikelmuun ja aseta maustumaan viileään muutamaksi tunniksi. Tarjolle vietäessä leikkaa lohet suupaloiksi. Asettele palat rucolapedille.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Riso mexicana? Si! Chiliriisiä, tavallista, yrttiseoksella maustettua riisiä = Meksikon lipun värit!
Pääruokana oli Meksikon kansallisruoka: Mole Poblano. Kalkkunaa suklaakastikkeessa. Hmmm… Ei ole minun ykkösherkkuani. Mutta mielenkiintoista, ja uskokaa tai älkää, moni vieraista piti siitä aidosti. Eivät kai muuten lisää olisi ottaneet. Semminkin kun olisi ollut muutakin syötävää. Mm. aikaa monta erilaista hyvää jälkiruokaa. Tämä on juuri se ruoka, jonka kastikkeen ainekset olivat jo viime perjantaina kuvassa …. KLIKS Jos joku haluaisi kokeilla ja tarvitsee reseptin, niin kommenttilootaan vain viesti… kirjoittelen joku päivä.
Olipas kivat ja viimeistellyt juhlat kaikin puolin! Kiva, että Cajun-lohi maistui. Hoksasitko muuten, että multakin löytyy noita meksiko reseptejä, kun meillä on perheessä se meksikolainen ”tekopoika”. Ja meksikolainen ruoka nyt vaan on niin <3
Hei Nanna, ja kiitokset vielä hyvästä ohjeesta. Toki jo talvella, kun tyttären Meksikoon lähdettyä reseptejä etsin, blogiisi törmäsin. Silloinkin törmäsin, kuten aika usein muulloinkin. 😉
Kalaasit (nämä olivat jo neljännettoista!) vaativat vuoden valmistelun. Melkein. Henkisesti ainakin. Heh! Tänä vuonna kyllä harvinaisen vähällä pipertämisellä meni. Meksikolaiseen mentaliteettiin sellainen kun ei oikein sovi.
En tunne ketään KOKO maailmassa, joka aina järjestelee juhlia yhtä huolella ja syvälllisesti kuin sinä! Omat rannekenauhat! Ilmankos kaikki onnistuu ylivoimaisen hienosti! Huom, mustamekkoisen naisen melkein kuvitteli meksikolaisesti hienostorouvaksi, kirjava liivi päällä. Ole!
Hyvä Irma, et KOKO maailmassa? Oletkos varma, ettet liioittele? Sinä sentään tunnet ihmisiä ympäri maailmaa…
Tiedäthän, minulle tämä on ilo, intohimo, innostuksen aihe. Minulle ruoka ja sen tarjoaminen on sosiaalinen tapahtuma, tapa osoittaa välittämistä. Sellainen hassu olen.
Tiedä häntä, onnistuuko aina ylivoimaisen hienosti, mutta toivon, että ystävät viihtyisivät, että ruoka (myös silmänruoka) maistuisivat.
Kyllä, olen samaa mieltä. Ystävämme M. ja miehensä olivat kuin meksikolaisia.