Kosken kuohut olivat eilen niin vaikuttavia, että tänään menin töiden ja asioilla piipahtamisen jälkeen uudelleen kuvaamaan. Eilen aamupäivällä oli ikävästi pilvessä ja harmaata, mutta tänään illansuussa paistoi aurinko.

Huikeaa. Miten kuohuva vesi, järjettömät vesimassat, vesipärskeet, valtaisa kohina voivatkaan olla niin kiehtovia. Varmaan taas puolisen tuntia siinä katselin ja kuvailin. Jotenkin merkillisen lumoavaa.

Digikurssin läksyissä on tehtäviä  liikkeen kuvaamisesta. Siis teinpä läksyjäkin. Kaikki kuvat kannattaa klikata isommiksi.

Näkyyhän tässä liike?

Tässä kuvapari, jossa ensimmäisessä yritin pysäyttää liikkeen ja toisessa liikkeen pitäisi näkyä.

Ja tässä toinen sarja samasta teemasta: liike pysäytetty, liike näkyy.

HDR-kuvien tekoa vartenkin otin valotusaikahaarukointikuvia… Tässä yksi – ei niin kovin kummoinen tulos koosteista.

Pärskeet olivat korkeita

Yli 800 kuutiota sekunnissa on paljon. Kohinaa kannattaa käydä kuuntelemassa…

Tiesitkös, että Merikosken voimalaitoksen rakennustöissä käytettiin venäläisiä sotavankeja. Voimalaitostyömaa saatiin vuosikymmenien jahkailujen jälkeen alulle toukokuussa 1939, – pahimmoilleen ennen sodan syttymistä. Sota vaikeutti ja välillä keskeyttikin rakennustyöt. Välirauhan aikana tilattiin turbiinit Saksasta ja voimalaitostyömaalla oli parhaimmillaan yli 300 työntekijää, mutta jatkosodan sytyttyä määrä putosi puoleensataan. Syksyllä 1941 alakanavan tekoon ja pengerrystöihin tuotiin venäläisiä sotavankeja, jotka olivat kuitenkin niin surkeassa kunnossa, että työnteko oli jotensakin tehotonta.

Sodan jälkeen oli sekä raaka-aine- että työvoimapula, eikä saksalaisia generaattoreita kuulunut, mutta lopulta toukokuussa 1948, yhdeksän vuotta jatkuneiden rakennustöiden jälkeen, ensimmäinen (Ruotsista tilattu) generaattori saatiin käyntiin.

Tänään iso osa vedestä virtaa ohi turbiinien.

Yläkanavan vuosi on täällä.

10 Comments

  1. Minäkin kävin tänään ihmettelemässä tätä kohinaa ja pärskettä pyöräilyretken lomassa. Täytyy myöntää, että oli aika vaikuttava. Ja ihmisiä oli paljon. Hienoja kuvia!

  2. Pyöräretkiläisiä ja muita katsojia oli molempina kertoina kun kävin tosi paljon. Eikä syyttä. Jos ajeliskin nyt aamuauringon aikana sitä kautta töihin… hmmm? Ei hassumpi idea.

  3. Ei ole muuten helpoimpia kohteita kuvata suorassa auringonpaisteessa. Vitoskuvassa liike näkyy hienosti, riittikö pienin aukko vai käytitkö jotain harmaasuodinta?

  4. Kamera mukana täällä duunissa, joten saatoin tarkistaa. Siis näillä asetuksilla: 1/15, f32 ja sitten sen huikean valon takia ISO50 ja alivalotusta -2. Eikä suotimia.

    Kohde tarjosi kyllä ”harjoitusalustaa” jos vaikka mihin kokeiluihin.. 😉

  5. Joo tuo kohde jaksaa poseerata pitkään. 🙂

    Noista kameran asetuksista huomaa pro ja harrastajavehkeiden eron. Minun kameran Canon EOS 550D pienin herkkyys on vain ISO100 ja Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM -putken pienin aukko vain f22. Niillä kirkkaassa auringonpaisteessa 1/15 valotuksella kuva palaa puhki. 🙂

  6. Onnistuin mie tuolla 5D:lläkin polttelemaan kuvia puhki… 😉 Mutta harjoittelemalla oppii miten sitä ei tekisi.

    Tosi, tosi harvoin tuota pientä herkkyysarvoa tulee käytettyä.

  7. Mahtavia kuvia. Miten tuo vesi ja pärskeet voivatkin olla niin kiehtovia. Taitavat olla vangittavaksi aika haasteellisia. Hyvin olet onnistunut!

  8. Marketta! Kiitokset kommentista!

    Vesi on tosiaan kiehtova elementti: vaikka Oulu on merenrantakaupunki ja vaikka jokisuu halkoo kaupunkia, ei täällä yleensä paljon veden voimasta ja lumoavuudesta näe. Nyt poikkeuksellisten tulvavesien vuoksi tuo poikkeuksellinen ohijuoksutus kiehtoo. Ja pistää yrittämään josko onnistuisi kuville vangitsemaan jotain.

Jokainen kommentti on ilo!