Heinäkuun ensimmäisenä havaittu outo valoilmiö taivaalla! Joku väitti auringoksi – uskoisikohan? Vasta illansuussa se kyllä näyttäytyi. Ja nyt on taas jo oltava valot päällä … 🙁
Yön sateen jälkeen olin aika varhain lenkillä, rohkenin merenrantaan, metsän kautta. Eivätkä verenimijät ihan pahoinkaan kohdelleet…
Koiranputkitutkielmani jatkuu… Näitä kuvia katsellessa – muokatessa 🙂 – tunnen kukista lähtevän tuoksun täällä työhuoneessa.
Loppupäivä menikin sitten Festassa. Pikkuisen lähti taas lapasesta ruoanlaitto. Kaikenmoista tein – vähän kuin synttärisapuskaa värkkäilin. Ei meitä ollut kuin puolenkymmentä pöydässä, mutta minulla oli virettä ja värkkejä. Ja maistuivathan ne tekeleet. Tomaatti-sipulisalaatti on meitsin herkkua, perhe ei välttämättä pidä raa´an sipulin mausta. Mutta tämäkin maistui: salaattisipulia kuin liottaa maidossa tunteroisen niin siitä lähtee tiukin sipulin maku. Ja sitten rutkasti oliiviöljyä ja pippuria. (Hiili)grillisapuskan kanssa maku sointuu erinomaisesti. Teimme – taas – entrecote-pihvejä, jotka suikaloitiin ja maustettiin vasta grillaamisen jälkeen. Oman maan yrtit jalostivat lihan ihan herkuksi.
Pitkästä aikaa tein Manteli-marenkikakun. Kannattaisi tehdä useamminkin. Ohje on LappItalia -keittokirjassani sivulla 64 ja tässä alla. Ei välttämättä vaadi mansikoita seurakseen, mutta maistuvathan ne tässä. Mutta mantelilastujen paahtamisessa ei kannata fuskata. Pieni hetki teflonpannulla on riittävä, mutta välttämätön viimeistely tälle herkulle.
Mantelimarenki-kakku
Pohja
6 kananmunanvalkuaista
3 dl mantelijauhetta
2 dl sokeria
Kreemi
6 kananmunankeltuaista
1½ dl sokeria
4 dl kuohukermaa
100 g voita
1 pussi mantelilastuja
Kuumenna uuni 170 asteeseen. Voitele kaksi kakkuvuokaa (halkaisija noin 23 cm).
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sekoita vaahtoon mantelisokeriseos.
Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan.
Paista pohjia uunissa noin 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä.
Irrota varovaisesti reunoista ja kumoa.
Tee sitten kreemi. Sekoita keltuaiset, sokeri, kerma ja voi teflonkattilassa.
Lämmitä seosta hellalla koko ajan sekoittaen.
Kun ensimmäinen kupla nousee pintaan,
ota heti pois liedeltä ja jatka sekoittamista vielä hetki. Anna jäähtyä.
Kaada puolet kreemistä toisen pohjan päälle,
nosta toinen pohja sen päälle ja kaada loput kreemistä sille.
Koristele paahdetuilla manteleilla.
Jänskän kuuloinen kakku! Täytynee testata tässä kesän aikana. Muutoinkin viimeaikaiset ruokakokeilusi, kuvat ja kertomukset niistä ovat vieneet kielen mennessään.
Marenkimanteli-kakku on monella tavalla hyvä: helppo koristella, helppo tehdä, hurrrrjan hyvää ja sellainenkin hyvä puoli, että se on kluteeniton. Siksi hyvä kakku buffet-pöytään vaihtoehdoksi …
”Tule hyvä kakku” sinullekin. 🙂
Koiranputki – pitsinomaista keveyttä ja herkkyyttä sydänsuvessa!
Viehtymyksesi koiranputkien dokumentointiin on mielihyvää tuntien pantu merkille täällä landella. Koiranputket ovat, arkisuudestaan huolimatta, tienvarsiemme todellisia kaunottaria.
Tnx!
Parahin Koivu, olen äärimmäisen samaa mieltä kanssasi: koiranputket todellakin ovat herkkiä ja kauniita.