Tänään pilvipoutaa ja aurinkoa. Ihan pihalla siis koko päivän.
Ja sellaista reilummanpuoleista ruoanlaittoaharrastuneisuutta ollut havaittavissa. Tytär tuli jo aamupäivällä seuraksi piazzalle, ja nuoripari sitten illansuussa syömään, joten oli jotain mieltä ja seuraa laitella herkkuja.
Sitruunajuomaa teimme. Sitä sain eilen systerin luona, ja pidin kovasti. On hellepäivän ehdottoman hyvä janojuoma.
Siihen tarvitaan: 3 hyvin pestyä, viipaloitua sitruunaa, 30 g sitruunahappoa, 2 litraa vettä ja puoli kiloa hedelmäsokeria.
Lado pestyt, viipaloidut sitruunaviipaleet isoon kulhoon ja ripottele väliin hedelmäsokeri. Anna sokerin sulaa sitruunoiden joukkoon, sekoita sitruunahappo veteen ja kaada sitruunaviipaleiden päälle. Parin tunnin kuluttua siivilöi mehu ja pullota. Mehua sekoitetaan noin 1:4 veden kanssa. Ihan kuten mitä tahansa mehua. Jääpaloja vielä lasiin ja jano lähtee!
Ja sitten tein, ties monenko kerran, Sitruuna-lipstikka marinoituja kesäkurpitsaviipaleita. Meillä kun lipstikka kasvamassa lehtipuuksi kohta, joten ennen kuin katkaisen sen ja alan odottaa toista satoa, tein taas tätä säilykettä jonka reseptin löysin viime kesänä Ruoka & viini -lehdestä. Nämä ovat hyviä salaateissa tai liha- tai kalaruoan lisäkkeenä. Palanen vuohenjuustoa ja näitä on myös makoisa pikkuruoka.
Sitruuna-lipstikka marinoituja kesäkurpitsaviipaleita
3 isoa tai 6 pientä (luomu)kesäkurpitsaa (pienet parempia)
2 tl suolaa
Marinadi
3 dl vettä
1 dl omenaviinietiikka
1 dl sitruunamehua
4 dl sokeria
1 sitruunankuori
2 – 4 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
lipstikanlehtiä (2 dl)
Leikkaa kesäkurpitsat viipaleiksi, levitä leivinpaperille uunipelllille, ripottele suolaa päälle, alla kesäkurpitsojen ”itkeä” ainakin varttitunnin.
Kuivaa kesäkurpitsan pinta talouspaperilla. Paahda kesäkurpitsaviipaleita 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 10 minuuttia tai kunnes pinnassa on vähän ruskeita pilkkuja.
Sekoita marinad ainekset kattilassa. Kiehauta ja keitä lientä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa.
Lado kesäkurpitsat ja lipstikan lehdet kerroksittain puhtaasen lasipurkkiin. Sulje tiiviillä kannella, anna jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä ja makuuntua vähintään pari päivään. Valmis säilyke säilyy parikin kuukautta. Jos säilyy… 🙂
Tnx – vihjeistäsi otetaan taatusti vaarin! Meidänkin farmimme lipstikka viheriöi voimaperäisesti ja kesäkurpitsan satokausi on juuri alkamassa.
Sitruunan kasvatus on sen sijaan lapsenkengissä. Siihen saisi kai EU-tukeakin…
Teillä on kesäkurpitsatkin omassa maassa! Sitten kun ne on pieniä kannattaa kyllä tehdä tätä.