Muistatteko, kun kansakoulussa oli kerran kuussa vapaamaanantai? Silloin kun oli lauantaitkin koulua, oli kerran kuukaudessa koulusta vapaa maanantai.. tänään on ollut sellainen. Kun ei vieläkään oikein voi ymmärtää, että on pääsiäinen, saatikka että on toinen pääsiäispäivä, ja kun ei kerran lähdetty ajelemaan kotiin, on tuntunut vapaamaanantailta.

Huoltopäivä on ollut. Aamupäivällä ”huolsin” kandiseminaarilaisia: luin tekstejään, annoin sähköpostitse palautetta (lue: hankin levollisen omantunnon kun ei lähdetty vielä tänään kotiin). Siivoiltu liiteriä, saunaa, mökkiä, pyöriä, vahailtu mökkiterassin kalusteita. Kuunneltu kun tulvaojan takana metso on pitänyt soidinkonserttiaan. Ääni tuntuu kuuluvan vierestä, mutta lintua ei näe, vaikka kuinka koetin katsella, kamera kädessä vaania. Ei ole meitsistä lintukuvaajaksi.

Ei käyty kylilläkään, ihan vain oltu mökillä. Ja mökkinaapurissa. Kävimme Nimilopun (naapurimökin mainio nimi) terassilla pääsiäiskahvilla. Ja sitten ”töitäkin” tehtiin. Historiaprojekti on tekeillä… Kyllä siitä vielä hyvä kirja aikaansaadaan. …

Lämmitelty saunaa. Osa blogivieraistani, jotka ovat jo pitkään pysyneet Tuulestatemmatun tuiverruksessa, ovat kuulleet ja nähneet legendaarisesta rantasaunasta paljonkin. Kuvia ulkoa kesällä ja talvella, aamulla ja kuutamossa on julkaistu, mutta tänään mukana laajakulma, ja lämmitellessä sitten vihdoin kuvasin tämän meidän ainutlaatuisen, ei niinkään koolla tai varustetasolla pilatun rantasaunamme

Ja sitten kuva Hangasojan paljon kuvatusta mutkasta (vrt. kuukausi sitten)

Jotta lumet sulaa täälläkin. eikä ihme, lämmintä on riittänyt.

2 Comments

  1. En muista ollenkaan kansakouluajan maanantai-vapaita! Sen kyllä muistan oikein hyvin, kun lauantaisin oli koulua. Senkin muistan, kun me tipalalaiset saatiin koulusta lauantait vapaiksi. Mutta ne kerran kuukaudessa saadut vapaat maanantait, niitä en muista!

  2. Nuo ”kuukausiluvat” saattoivat liittyä kyllä siihenkin, että meidän oli alaluokilla (muistaakseni kakkosella ja kolmosella) käytävä koulua ”kahdessa luvussa”. Elikkäs oltiin aamu- ja iltavuorossa.

    Esim. siten että maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona mentiin kahdeksaksi ja päästiin yhdeltä ja sitten loppuviikosta mentiin vasta iltapäiviksi ( klo 12 -17) kouluun. Lauantait päättyivät aina kyllä viimeistään yhdeltä. Vuorolukua oli pakko olla kun Koskelankylän kansakoulu oli tiloiltaan kovin ahdas, ja oppilaita tuli paljon lisää 60-luvun loppupuolella kun Mustasuon ja ”Simssin” asutusalueita rakennettiin.

    Tiedän kyllä muitakin kouluja, joissa tuo maanantailupa oli olemassa. Esimerkiksi Kemin maalaiskunnassa se oli käytössä…Pitäisikin tarkistaa, oliko se ”Kouluylihallituksen” määräämä vai liittyikö tosiaan vain niihin kouluihin, joissa oli vuoroluku,….

Jokainen kommentti on ilo!