Mikä siinä voi olla niin vaikeaa? Ei ole keneltäkään pois, eikä maksa mitään!
”Päivää”, ”moi”, lämmin kädenpuristus, pieni silmänisku, ”Aurinkoista huomenta” tai heippa-heilautus, ”Tervehdys sullekin” – parhaassa tapauksessa halaus ja ”Ihana nähdä sua”! Enkä minä pane pahakseni poskisuudelmiakaan, – jos oikein juhlavasti tavataan.
Mutta miksi se vaan joillekin ihmiselle on niin vaikeaa, vaikeaa tervehtiä. Tänäänkin taas sellainen tuli mieleen. Työyhteisössämme on muutama ihminen, joiden kanssa olen kulkenut samoja käytäviä, samoissa luentosaleissa, samoissa kokouksissa opiskelijana ja opettajana, samassa arkistossa tutkijana ja kollegana – herra varjelkoot vuosikymmeniä! – ja joita en enää tervehdi. En tervehdi, koska eivät vastaa. Sekin on kyllä aika vaikea taiteenlaji vältellä tervehtimistä.
Jos on pakko kommunikoida tällaiset moikkaamattomat (moukat! – anteeksi vaan!) murahtavat jotain aluksi ennen kuin aloittavat asiansa toimittamisen. Mutta ei mitään huomenia!
Väitöskirjan teon viimeisenä vuonna, kun työpäivät kampuksellakin venähtivät helposti 12-tuntisiksi, oli iltaisin hyvinkin hiljaista, mutta naapurikäytävällä oli yksi iltatöissä viihtyvä ihminen, jonka tapasin lähes päivittäin kopiokoneella, meidän käytävän kahviossa, päivisin satunnaisesti kokouksissa tai luentosalien ovella vaihdettiin vuoroa, mutta tämä ihminen ei voinut koskaan tervehtiä. Emme me paljon jutelleetkaan, mutta kerran sitten kysyin, miksei hän koskaan sano ”hei”? – Ei paljo kiinnosta! – Aha!
En tarkkaan ottaen tiedä, mitä tämä sosiaalisesti lukkiutunut tarkoitti, ja totta puhuen ei oikeastaan ”paljo kiinnostakaan”. Mutta minusta se on epäkohtiasta, – ja sillä hyvä.
Tänään sitten yhtä (toista) juttua varten selasin kirjaa Hieno mies ja etsiessäni tästä vuonna 1926 painetusta opuksesta, mitä miesten kokkaamisesta tai ravintolakäyttäytymisestä tuon ajan kaupunkilaismiehelle suunnatussa oppaassa sanottiin, katsoin myös luvun, jonka otsikko on Tervehtiminen.
Sisällä huoneissa tervehditään miehiä ja naimattomia naisia englantilaisella keksinnöllä, kädenpuristuksella. Tämän tulee olla moitteeton, yksinkertainen, kiinteä puristus koko kädellä – siinä kaikki.
Olen ehdottomasti samaa mieltä – ja paino sanalla kiinteä. Sellainen löysä kättely ei ole miellyttävää. Saatikka vakuuttavaa. Brummell & Co jatkavat:
Kädenpuristusta tulee seurata kumarrus, jonka syvyyden määräävät olosuhteet. Naiselle kumarretaan kohtalaisen hitaasti ja sangen syvään: miesten tervehtiessä toisiaan on parasta varoa kalloja kolahtamasta yhteen. Naimisissa olevia naisia tervehditään suutelemalla kättä. Tämä kaunis tapa on tosin vaipumassa vaineeseen [vau mikä sana! vaineeseen!], mutta sitä kuitenkin noudatetaan varsin yleisesti korkeammissa piireissä.
Kun herrasmies nykyjään paljastaa päänsä naisen edessä, puhuu hän siis [viittaus ritariaikaan ja kypärän riisumiseen] muinaisajan kieltä, hattu on hänen kypäränsä: ”Minä antaudun ja vetoan teidän armeliaisuuteenne.” Tämä on muistettava naista tervehdittäessä. Tästä tempusta on tehtävä ja saatava irti enemmän kuin pelkkä hatunnostaminen. Herrasmiehen on suoritettava tervehdyksensä niin ritarillisesti, että se tuottaa naiselle mielihyvää.
Myönnettäköön että Brummell´n neuvot ovat ehkä hieman vanhahtavia, mutta mihinkään ei päästä siitä, että minusta on mukavaa ja kohteliasta kun tervehditään.
Hienon miehen huoneentaulu näyttää muuten tältä (klikkaa isommaksi). Ei juuri lisättävää.
Kuinka tuttua (ja valitettavaa)!
Tapauksia omasta työyhteisöstäni vuosien takaa:
(1) Gradun, myöhemmin myös ”lisurin” (miespuolinen) tekijä. Kohtasimme laitoksen käytävillä ja labroissa usean vuoden ajan. Hän ei sanonut koskaan hei/terve/huomenta/päivää, eikä MITÄÄN MUUTAKAAN.
(2) Työyhteisöön uusi lahjakas/viisas/etevä (naispuolinen) henkilö – Hesasta. Hän ei KAHTEEN VUOTEEN ollut näkevinään. Ei vastannut tervehtimisyrityksiin, jotka omalta puoleltakin lopulta hiipuivat.
(3) Nuori miespuolinen tutkija, jonka kanssa jaoin jopa saman harrastuksen. Koskaan, ei koskaan, NEVER!, hän tervehtinyt. Törmäsin häneen silloin tällöin yli 5 vuoden ajan.
Kyllä Brummell & Co tietävät! Kuin myös oululainen ”Bagheera”, Erkki Kiviniemi, joka kirjassaan ”Seuraelämän säännöt” (1930, s. 154) opastaa kauniimpaa sukupuolta seuraavasti:
”Naisen tervehdys sanoo paljon enemmän kuin moni aavistaakaan – tyly päännyökkäys ihailijalle, joka ei vielä ole tunteitaan tunnustanut, on turmellut monen tulevaisuuden. Siksi, arvoisat neidit, säestäkää tervehdystänne varmuuden vuoksi pienellä, rakastettavalla hymyllä – ei liian huomattavalla ja huomiota herättävällä, vaan keveän ohimenevällä, sen vertaisella vain, että se antaa mahdollisuuden sympaattiseen tulkintaan.”
Toisen tieteenalan ja sukupuolen näkökulma tähän on tervetullut, kiitos niistä Koivu.
Tosiasiahan on kuitenkin se, ettei tämä koske vain tiedeyhteisöä ja yliopistoa, tervehtimättömyys on universaali ilmiö. Se koskee kaikkia elämänaloja, työehteisöjä, asuinpaikkojan jne. Valitettavasti, kuten sanoitkin.
Kauan eläkööt sympaattiset tulkinnat! 🙂
Ja sitten käytännön työelämän säännöt: jos ei esimiehen keskustelun jälkeen ala tervehtiä, seuraava on huomautus, pahimmillaan varoitus jne. Itse otan nimenomaan tämän asian vuosittain esille kehityskeskusteluissa ”tervehtivätkö kaikki sinua, tervehditkö sinä kaikkia”. Ja jos ei, kysyn kuka ei, miksi ei? Ja sen jälkeen keskustelen asianomaisen kanssa asiasta. Ja se jälkeen on tervehditty kaikkia. Silti tsekkaan tilanteen vuosittain. Ja olen joutunut puuttumaan asiaan ja muutos on tapahtunut.
Tämä asia keskustellaan aina alun ”Talon tapa toimia” – aloituskeskustelussa, kun meille tulee työharjoittelija, yliopisto-opiskelija (meillä vuosittain 1-2), ja sen merkitys työyhteisölle ja jokaisen hyvinvoinnille.
Johdostahan tämä on viime kädessä kiinni! Minkälaista käytöstä johto hyväksyy ja teillähän on siellä kampuksella myöskin johto…
Minäkään en ole koskaan ymmärtänyt,miksi ei tervehditä takaisin. Kun asuin vielä Suomessa,olin IT-alan yrityksessä töissä ja aamuisin tulin aikaisin,aamuvirkku kun olen,ja huikkasin huomenia,mutta jotkut vaan eivät vastanneet,päivästä toiseen.Ei siitä mikään kiva olo tullut….Täälläpäin tuollainen on tosi outoa.
Taije, onhan meillä täällä kampuksella johto. Aika montakin. Joista aika moni ei osaa tervehtiä! Mutta kun sen ei mielestäni pitäisi olla kiinni siitä.
Tervehtiminen kun yksinkertaisesti on vaan toisten ihmisten huomioonottamista, hyvä tapa, osa normaalia sosiaalista kanssakäymistä ja välittämistä, eikö? Tietysti hyvä, että viimeistään työnjohto opettaa sen – jos koti ja elämä vielä ei ole opettanut.
Yaelian, luulenkin, että suomalaiset ovat tässä asiassa poikkeuksellisen juroja. Esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa tervehditään kavereitakin usein kättelemällä, jollei halata. 🙂
Siis onhan tämä tylsää, että tällainen asia on otettava esille työelämässä yhtenä käyttäytymisen perusasiana. Työelämässä, siis täällä ei-akateemisessa maailmassa (omassa työpaikassani, jossa ihmiset tosin ovat saaneet akateemisen koulutuksen) siihen puututaan ja sitä ei sallita. Yliopistolla on näköjään varaa tällaiseen käyttäytymiseen ihan johdon tasollakin.
Ei tällä minusta oikeastaan ole mitään tekemistä akateemisuuden tai ei-akateemisuuden kanssa. Ei työelämän tai muun elämisen kanssa: koskee kaikkea kanssakäymistä. Tervehtiminen tai sen pois jättäminen ei ole kiinni ajasta ja paikasta, vaan ihmisestä.
Mutta reipasta torstaita kaikille toivottelen!
Olen itse töissä yksityisellä puolella, olen ollut työsuojeluvaltuutettu ja toimin luottamushenkilönä, enkä ole koskaan kuulliut yhtä hyvää ideaa kuin tuo Taijen. Heitetään heti eteenpäin, kiitos!
Ei muuta kuin toimeen Kaisa! Mukava jos blogini voi olla ideoiden jakopaikkana.
http://www.ttl.fi/fi/meidan_vinkkimme/muistatko_tervehtia/Sivut/default.aspx
En nyt halua jankuttaa, mutta satuin lukemaan ruokatauolla Työterveyslaitoksen lehteä…
tervehtien
Taije
Taije, olemme edelleen samaa mieltä. Tervehtiminen on hyväksi. ja huolehtiminenkin, sen sain tänään kokea.