Aamiainen, Kaleva, itse asiassa yhtäaikaa ne. Lenkille. Kylmä. Siksi aikas ripeästi tuli tehtyä. Suihku. Tukka hyvin, kaikki hyvin ja kaupungille. Siinä poikkeama tavallisesta: olin tavallista kauemmin, melkein kolme tuntia. Puistolan Delissä systerin kanssa kahvillakin välillä. Sitten uudet treenikamppeet hankin. Kaupungilla humputellessani pehtoori oli laitellut pihavaloja.
Ja sitten tietysti ruokaa: nuoripari oli tilannut ”kermaista porokeittoa ja lohimedaljonkeja”. Pehtoorille ja itselle laitoinkin kuhaa: mausteeksi vain suolaa, valkopippuria. Sitten voissa paistettava pannulla, ja loppuvaiheessa kypsennystä viipaleet vuohenjuustoa päälle. Eivät nuoret uskoneet, että oli parempaa kuin lohimedaljongit. Ihan sama. Meille se maistui.
Sitten testailimme jälkkäriksi Etelä-Afrikasta tuotua Balsamico glazeta ja brietä ja Alkon uutuushyllystä – edelleen reissutunnelmissa – eteläafrikkalaista Juno-viiniä. Testivastuu on suuri, sillä ensi viikon lauantaina viinikerhomme on täysi-ikäinen ja 18-vuotissynttäreitä vietetään meillä, – on siis testattava, mitä tarjotaan. Nyt on tämä viini valittu: Juno. (SHIRAZ (82 %), MOURVÈDRE (14 %), VIOGNIER (4 %).) Pitkästä aikaa oikein löytö, edullinen sellainen.
Tuoksuu mokalle, marjoille, suklaalle. On pehmeää, lämmittävää, lohdullista syksyn ja talven viiniä. Sopii ainakin juuston kanssa. Sopii nautittavaksi sellaisenaan. Maksaa alle kympin pullo. Ehdottomasti suositeltava viini.
Kaadan sitä toisen ison lasillisen ja lähden siivoamaan vaatehuonetta … tai ehkä sittenkin takkatulen ääreen, jossa pehtoori jo uuden kirjansa kanssa taitaa ollakin…
”On sota tuimaa, ei JUNO päätä huimaa…”
Junon maisemissa (Eldankajärvi, Kis-Kis kukkula, Röhö) sotinut (viimeinen) setäni siirtyi tuonilmaisiin runsas vuosi sitten. JUNOsta emme koskaan keskustelleet.
JUNOissa näyttää kuitenkin aina löytyneen: Jo muinaiset roomalaiset…(mm. http://fi.wikipedia.org/wiki/Juno)
Sinun YUNOasi en ole maistanut, mutta YALIa olen. Viinilehden 5/2009 mukaan ”Löytö!” sekin. Carmenere (100 %), Alko # 438037, 8,99 e/plo. ”Maistuis varmaan (?) Sullekin.”
Junon etiketissä on viehkeä naisen kuvakin, roomalaisten jumalmaailmassa kun Juno oli nimenomaan naisten jumaluus, suojelija.
Minä en taas ole Yaliin tutustunut. Se ei taida olla edes uutuus, mutta kun ei millään ehdi vaikka kuinka ahkera yrittäisi maistelujen kanssa olla. 🙂