Tyhjäkäyntiä.
Olen tässä pari tuntia odotelllut että alkaisi sataa, että olisi hyvä syy olla menemättä kasvimaalle kylvämään yrttejä ja istuttamaan sipuleita. Pehtoori – pääpuutarhuri – palaa huomenna pohjoisesta, enkä ole hommiani tehnyt. Mutta ei sada, ei. Toisaalta enhän minä enää voi lähteä uloskaan. On jo myöhä. 🙂 Kehäpäätelmäkö? Ihan sama. Tänään ei vaan oikein simahda. Mikään. Raskas lääkityskö vai (taas!!) heikot yöunet vievät puhtia päivästä ja tehoa työstä.
Sellainen hassu juttu sattui, että käydessäni Akateemisessa ostamassa sisarelleni kirjaa, jonka pyysi tuomaan, sorruin (yllättävää, eikö?) katselemaan muitakin hyllyjä. Ja mitä ostinkaan? Kalevalan! Tämäkin on viime viikon taidehistorian ekskun syytä. Ateneumin Kalevala-näyttelyssä tuli keskiviikkona todettua, että olisi hyvä lukea Kalevala uudestaan (uudestaan? milloin olen sen kokonaan muka lukenut? Lukiossa?). Siispä nyt vakaana aikeena lukea kaksi runoa päivässä ja syksyn tullessa voin sanoa lukeneeni Kalevalan. Kuinka moni oikeasti on sen lukenut? Kysyn vaan.
Voisikohan perustaa sellaisen virtuaalisen lukupiirin?
Lähe nyt kanssa laulamahan,
saa kera sanelemahan
yhtehen yhyttyämme,
kahta’alta käytyämme!
Odottakaapa vaan hyvät blogivieraani kun alan käytellä kalevala-mittaa täälläkin!
Minä oon saanu puolet luettua mutta siihen se urakka jäikin
Huomenia, lukuhirmu, ”…kepeäjalka Karjalan (Koiviston) rouva*…”! Raamatun luku-urakan jälkeen Kalevala lienee vain suupala.
Lukematta on jäänyt – en ole yltänyt edes Hennan puolikkaaseen. Häpeä, mutta pakko tunnustaa.
Kun valitset jäseniä lukupiiriisi, huomioinet seuraavan suosituksen, jonka olen laatinut (nöyrästi) itselleni:
Suomen Kansan Vanhoissa Runoissa (SKVR, 34 osaa, ks. http://dbgw.finlit.fi/skvr/) on Hjalmar Basilierin 1864 iso-iso-isältäni keräämä näyte ”Lemmingäsen virsi” (Osa VII1, Nro 789, Paikkakunta Suistamo, Signum n. 165):
”Migäs on tuo tulut palaabi, Migäs valgia vallottaabi? Savu on soarella palaabi, Niemen kyl’l’elle kytööbi.” jne.
*Jaakko Rugojevia mukaillen
Ei Henna ollenkaan huonosti. Puolikas on jo enemmän kuin meillä monilla muilla.
Koivu, tervetuloa vaan lukupiiriin. Olet oman – ilmeisen nöyrän! – suosituksesi perusteella enemmän kuin itseoikeutettu jäsen. Runonlaulajasukua! Vau!
Viittauksesi Raamatun luku-urakkaan on osuva. Kalevala tullee olemaan ”piece of cake” siihen verrattuna. Voisin itse asiassa joku päivä bloggailla siitä urakasta. …
Palailemme.
Erratum: ”.. Basilierin 1864..”, pitää olla 1884
Haitanneeko tuo, Koivu.