Sade ropisee. Ropisee mökin kattoon. Ei haittaa vaikka sataa. Olemme mökillä. Tätä olen odottanut.
Matka meni nopeasti. Oli matkalla mielenkiintoista seurata, miten kevät etenee: Oulusta lähes 500 km pohjoiseen ehtii nähdä monenkokoisia koivunlehtiä (Tervolassa (sisämaassa) yhtä isoja kuin etelämpänä Oulussa, mutta Rovaniemen jälkeen vihreän joudut kuvittelemaan). Eihän me paljon matkalla puhuttu: eihän sitä enää tarvi. Tietää toisen tunteet, tunnot. Ja se että molemmat tietävät, tuntuu helpottavalle, turvalliselle.
Yläpostojoella ilta-aurinko: tiedättekös miltä se näyttää? Se on jotain hvyin kaunista.
Nyt meillä on kolme päivää täällä. Vielä 10 vuotta sitten minä en olisi uskonut että minusta tulee tällainen mökkihöperö, Lapin-hullu olen ollut niin kauan kuin muistan. Ja minähän muistan aika kauas … Mutta mökkihöperöksi en muista itseäni koskaan ajatelleeni. Moni muukin asia on mennyt toisin kuin muistan ajatelleeni.
(Kuva on llinnusta, josta kommenteissa keskustellaan.)
Tervehdys länsirajalta Ylläkseltä, jossa aurinko paistaa. Muutamia pisaroita on tullut riippuen siitä onko kulkenut saderintamassa vai ei. Tullimme eilen illalla myöhään, aurinko paistoi ja taivas oli komea.
Näimme muuten ehkä mahdollisesti kiirunan tai sitten riekon. Koivu voisi kertoa kumpi se oli, koska kirjallisuuden mukaan lajit erottaa ainoastaan ammattilainen elinpiirin perusteella. Jospa Koivu tosiaan kommentoisi:)
Aurinkoisia päiviä teille sinne itärajallle! Olemmehan molemmat nyt Suomen lämpimimmällä alueella, kun katsoo Suomen sääkarttaa tuleville päiville!
Näin sanoo Mullarney, K., Svensson, L., Zetterström, D. & Grant, P. J. 2001: Suuri Lintukirja, Otava, 399 s.:
”RIEKKO pesii metsissä ja tunturimetsissä, missä suosii KOIVUA, mutta tavataan myös havumetsissä ja pajuvyöhykkeessä.”
”KIIRUNA elää tuntureilla ja tundralla avoimessa, kivisessä maastossa, missä on niukasti kasvillisuutta.”
Taije, mikä oli lintunne elinpiiri?
Taije, meillä täällä aurinkoa ja riekkoja. Hieno päivä, jollaista toivottelemme myös länsirajalle huomiseksikin.
Koivu, huomaatkos, kuinka olet tarpeellinen blogilleni? 🙂
Koivu: ongelma on se, että oli juuri tuollaisessa rajamaastossa, lisäksi Lapin luonto-oppaan mukaan Ylläs-Pallasalueella esiintyy kiirunaa, riekon ohessa.
Taije: oma kiirunahavaintoni (vuosien takaa) on Pallastunturilta. Kaukomääritykseni tehköön teidänkin linnustanne KIIRUNAn.
Liitän Taijen lähettämän kuvan tuohon artikkelin loppuun.
Kerran vielä, tytöt ja pojat:
Linnulla on punainen silmäheltta -> koirasyksilö.
Riekko touko- kesäkuussa: kaula tumman punaruskea.
Kiiruna touko- kesäkuussa: kaula harmaansävyinen, valkotäpläinen.
Siis: RIEKKO.
Ilmiselvä riekko. Venytti ruskeaa kaulaa pitkäksi ja kurnutti. Kiitos Koivu!
Minä kun tunnen satavarmasti ainoastaan harakan ja variksen toisistaan, kiitos P.Mustapään runon: ”hieno puku on herra harakalla yllä” etc. enempää ei tartte näiden kahden lajimäärityksestä tietääkään tunnistakseen nuo kaksi.