Oli tarkoitus tänään osallistua maaliskuun Ruokahaasteeseen.
Olen hyvissä ajoin tehnyt ”kilpailuruoan”, ottanut kuvat ja kirjoittanut reseptit, mutta joku käppi sattui ja ajattelin, että ilmoittautumisaikaa on kuun loppuun. Eihän se niin ollutkaan, vaan äänestysaikaa on kuun lopppuun. Oma ruoka olisi pitänyt postata jo viime viikonloppuna, enkä minä semmoista ollut tietenkään hoksinu. Olen auttamattomasti myöhässä. Mutta kun nyt kerran reseptiikkaa harrastelin ja ruoka perheelle kelpasi niin laitanpa nyt sitten oman vastaukseni haasteeseen.
Haasteessa kehotettiin menemään lähikauppaan, ja ostamaan vihannes- ja hedelmäosaston tuotetta numero 42. Ja tekemään siitä lisäkeruoka. Pääruoka-aineesta haasteessa luki näin: ”Tehtäväsi on hankkia kalaa, ensisijaisesti kotimaista, vaaleaa kalaa, jota valmistat hankkimasi kasviksen kanssa”. Edelleen hauskan haastavassa haasteessa luki: ”Ruuan muoto on vapaa – se voi olla keitto, välipala, salaatti, pääruoka tai alkupala – 42 päättää kalan kaverin ja sinä päätät loput :)”
Me käytämme kahta kauppaa ruokaostoksiin: ensimmäisessä numero 42 on ”minimandariini”, josta minun oli mahdoton kuvitella kehitteleväni kalalle lisäkettä mutta toisessa kaupassa numero 42 oli mustajuuri! Yesh! Sehän on kalalle oivallinen lisäke. Kalatiskissä olisin suonut näkeväni ahvenfileitä, mutta kun niitä ei ollut ostin kuhaa. Ja eiku keittiöön. Tuloksena olivat dijonmaustetut kuhafileet ja mustajuuripyree.
Kuha dijonsinappikastikkeessa
2 isoa kuhafilettä
suolaa
valkopippuria
vehnäjauhoja
voita paistamiseen
Kastike
4 rkl dijoninsinappia
4 dl kermaa
1 nippu basilikaa
Leikkaa kuhafileet annospaloiksi, mausta suolalla ja valkopippurilla, kierittele jauhoissa ja paista voissa. Voitele fileet sinapilla ja kaada niiden päälle kerma. Lisää lopuksi basilikasilppu, ja hauduta kalat kypsiksi (noin viisi minuuttia).
Mustajuuripyree
4–5 kpl mustajuuria
1 iso sipuli
1 tl suolaa
40 g voita
loraus kermaa
1 tl (kuivattua) kirveliä,
musta- ja valkopippuria myllystä
Kuori mustajuuret juoksevan veden alla ja pane ne kylmään veteen, jossa on vähän sitruunamehua. Muutoin ne tummuvat. Laita pilkotut mustajuuret ja silputtu sipuli kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsiksi, noin 15–20 minuuttia.
Kaada vesi pois ja soseuta mustajuuret sauvasekoittimella. Lisää joukkoon voi, kerma ja mausteet.
Annos on kohtuullisen väritön, joten parsakaali on paitsi hyvä lisäke, myös ”värittäjä”.
Ruokahaasteen äänestys on jo meneillään enkä minä ehtinyt mukaan… mutta tässäpä nyt kuitenkin tämä kehitelmäni. Kalaresepti on sovellus ”vanhasta” ahvenfileversiosta, eikä se ollut ollenkaan huonoa kuhaan sovellettuna. Bon appetito!
Voi, olisipa tuo ollut hyvä haastaja muille 🙂 Mutta hauska idea tuo mustajuuripyree ja dijonsinappinen kala:) tärkeintähän on se löytäminen ja innostuminen kumminkin, eikös? 🙂
Nelle, joo, olet oikeassa. Tuskin ilman haastetta olisin mustajuuresta inspiroitunut… Se on kyllä hyvää. Ehkä pitäisi käyttää useamminkin. Josko seuraavaan haasteeseen taas ehtisin ajoissa… 🙂
no tämän innoittamana ihan varmasti haen mustajuurta ja kokeilen tehdä siitä pyrettä. Ettei se hukkaan mene tämäkään. Kuulosti oikeasti ihan herkulle.
Nelle, mustajuuri sopii mielestäni kyllä moneen yhdistelmään. Kalalle erityisesti, mutta myös lihan kanssa se maistuu. Ja keitto?
Hyvä, ettei haasteeseen vastaamiseni mennyt ihan ”hukkaan”.