Eilinen meni jotensakin kokatessa koko päivä. Oli meidän vuoro järjestää viinikerhon meetinki. Aiheeksi valitsin Espanjan viinit, – Madridista tuodut erikoisuudet ja muutama kotimaan monopolista hankittu punaviini olivat kaikki luksusviinejä. Yhä useammin maisteluistamme on tullut myös ruokasessioita, ja minä halusin opetella – taas kerran – tekemään espanjalaista ruokaa. Tapaksia lähinnä. Vaikka tapakset ovatkin periaatteessa alkuruokia, tein niitä niin paljon ja erilaisia (tais olla yhteensä 13?) jotta saatiin ihan päivällinen aikaseksi. Eivätkä nyt niin huonoja olleetkaan. Marinoiduille herkkusienille kehittelin uuden tavan kokata, mutta mitä niihin laitoin? Heaven knows. Toinen oma kehitelmä oli yritys tehdä samanlaista kookosrisottoa kuin saatiin viime lauantaina Matalassa. Viikolla yritin jo kerran ja tämä toinen yritys oli jo ihan kelpo. (Aivan risotto on italialaista ruokaa, eikä tapksia, mutta tarjosin tapasmaisesti, siis pari ruokalusikallista lautaselle ja sen oheen chilikatkoja.) Resepti alla.
Viininmaistelun ja päivällisen nauttisen lisäksi mietimme myös, miten juhlistaisimme kerhomme 18-vuotista taivalta. Täysi-ikäiselle viinikerholle esitimme maailmanvalloitusta, tai noh, josko vuokrattaisiin viikoksi talo/linna Italiasta? Ei jyrkkää eitä. Elämme toivossa. Ja nyt juuri elän toivossa myös kymppiviikon loman osalta. Saapa nähdä.
Valokuvauskurssin tämän viikon läksynä on ”kuvaaminen niukassa valossa” . Tein äsken läksyjä…
_________________________________________________________________________
Kookosrisotto
3 rkl oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä (Arborio)
1 dl kuohuviini tai loraus valkoviinietikkaa
1 tlk (2-3 dl) kookosmaitoa, ja vettä
1 dl kookoshiutaleita
3 rkl voita
suolaa
ruohosipulia
Lämmitä öljy pannulla miedolla lämmöllä. Lisää riisi samalla lisäten lämpöä. Sekoita hyvin ja valvo koko ajan, ettei riisi pääse palamaan. Kun riisi alkaa ”kuultaa” kaada kuohuviini pannuun. Lisää kookosmaito vähitellen, samalla sekoittaen pieniä määriä kerrallaan. Anna liemen liueta riisiin ennen kuin kaadat lisää. Lisää vettä niin ettei riisi pääse kuivumaan. n. 20 minuuttia ja risotto on kypsää. Ota pannu pois liedeltä. Lisää kookoshiutaleet, silputtu ruohosipuli ja voi sekä suola. Sekoita hyvin ja tarjoile lämpimänä.
iReija, Reia; Amiga mia!
Iberia -harrastuksesi kunniaksi nimikkokuorosi olkoon: La Capella REIAL de Catalunya (fanfaareja)! Repertuaarin (ikääntynyttä laulua vanhasta Euroopasta) uskon miellyttävän historian siipien havinaan vihkiytyneitä korviasi.
Kolmetoista (13) tapasta; etköhän hemmottele jo liikaa tuota viinijengiäsi?! Keittiöelämää siis löytyy myös rakkaan Italiasi ulkopuolelta.
Miten on, mahtaako kulinaarisella puolella olla näkyvissä jälkiä niemimaan eteläisimmän osan sopuisasta monikulttuurisuudesta (juutalaiset, muslimit, kristityt)?
Nämä neuvot yhdessäoloon kirjoitti andalusialainen runoniekka Shemuel ha-Nagid (joskus ennen vuotta 1492):
”Joudu ystävä, syö leipäsi iloiten,
juo rypälten veri hyvillä mielin.
Kajauta laulu toveriesi kanssa
kuin kyyhkyt ja pääskyt pimeän väistyessä.
Anna naurun helistä kielelläsi.”
Koivu, kiitokset nimikkokuoron nimeämisestä. Kunhan ensin saan Halleluja-tietämykseni ajantasaistettua perehtynen Reial-kuoroon. Keittiöelämää italialaisen ja lappilaisen keittiön ulkopuolella on nykyään yhä harvemmin, mutta enemmän varmasti pitäisi harrastaa noita muitakin. Etelä-Espanjan keittiössä on vahvoja maurivaikutteita. Juutalaisesta keittiöstä en tiedä mitään. Tuo andalusialainen runo on niin kaunis, että täytynee useammin tehdä lauantaina tarjolla olleita andalusialaisia munakoisoja. Kiitos siitäkin.
Kookoksesta en pida, mutta risotto on hyvaa. Ilman kookosta siis!
HPY, Risotto ON hyvää. Sitä syödään Suomessa turhan vähän. Juhlaruokien huippua on kuohuviinirisotto, johon lopuksi lisätään vähän brietä. Minustakin vielä parempaa kuin kookosrisotto.