Tänään aamupäivällä suljettiin Myötätuulen ja Tuulentuvan ovet pakkasmittarin näyttäessä -28 C. Mana dearvan, ´mene terveenä´, toivotettiin myös ystäville, jotka hekin lähtivät kohti etelää. Lomanen Hangasojan rannalla päättyi pakkasesta huolimatta lämpimiin jäähyväisiin.
Yläpostojoella, Sodankylän pohjoispuolella, aurinko nousi hetkeksi horisontin yläpuolelle ensimmäistä kertaa moneen viikkoon: kaamos on ohi. Aurinko näyttäytyi vain tunnin laskeutuakseen vielä levolle. Luonto taas kerran kaunis. Sanoinkuvaamattoman kaunis. (klikkaa ihmeessä kuva isommaksi)
Vuoden ensimmäinen päivä, eilinen uudenvuodenpäivä alkoi lumitöillä ja kuvaamisella mökin pihapiirissä. Siniset hetket ovat aina vain niin pehmeitä, minulle niin mieluisia. Tosin pakkasta kyllä tuntui olevan.
Pitkän brunssin jälkeen toppasimme itsemme mäkeen. Ei mitään tervejärkisten puuhaa! Laskettelu vihmovassa, viheliäisessä tuulessa on hullunhommaa: pohjoistuuli puri pahoin, se kinosti lunta rinteisiin ja oli vastassa Iisakkipäällä niin, ettei alaspäin tahtonut päästä. Mutta olihan se taas itselle voitto! Olla ulkona, liikkua. Ja tottahan minusta laskeminen on aina mukavaa.
Pehtoorin pari päivää kyteneelle flunssalle tai mille lienee ihme särylle, kuumeelle ja kolotukselle ei pakkastuuli luonnollisestikaan ollut hyväksi. Vajaan kolmen tunnin ulkonaolo riitti ja sauna tuntui meistä kaikista hyvälle ajatukselle. Siis mökille ja saunaan.
Saunan jälkeen kotasavuporo ja kanttarellikastike ja Zenaton Amarone della Valpolicella 2004 kelpasivat, pitkä päivällinen, jonka aikana yllättävätkin menneisyyteen liittyvät juonteet puhuttivat, oli kaikin puolin nautinnollinen – vaikka itse sanonkin :). Eikä seura ollut pienin syy ajan kulumiseen nopeasti ja mukavasti. Loppuillan ohjelmaksi valitsimme telkkarin sijaan Jengan, pelin, joka sai seurueemme ”ei-kilpailuhenkisen” kisaamaan – aika innostuneenakin? – voittoon asti.
Kotiin palaamisen keskeisin syy olivat lapset. Sikäli ei olisi kannattanut palata: kumpikaan ei ole kotona. Eikä kumpikaan aio olla huomenna eikä ylihuomennakaan, ei vaikka olisimme mieluusti heidän kanssaan viikonlopun viettäneet. Mutta elämä on nyt näin. Aika menee, muuttuu. Niinpä mietinkin: olisimme voineet jäädä mökille. Ehdottomasti olisimme.
Minun piti varoittaa! Oliko pakko mennä siihen tuiverrukseen, kun on (perin) onnistuneesti jo kertaalleen Tuulesta Temmattu!?
Lumi (kuten saunapolullanne) jees, aurinko (kuten Yläpostojoella) jees, tuuli (kuten 31.12.2008 Perämeren pohjukassa, 16-18 m/s) NJET!!
Värit taivaanrannassa auringon noustessa/laskiessa. Olen tuijotellut lännen suuntaa erkkerimme sohvalta. Punertavaa, oranssin sävyjä, ehkä keltaistakin.
Lappi, Lapin; Lippi, Lippin (OK?). Netti tuntee lukuisia maalarilippejä. Fra (ei Fru) Filippo Lippi (1406-1469), tunnetaan myös nimellä Lippo Lippi (oululaisen pesisväen suosikki ?), Firenzen poikia. Maalannut (mm.) lounaisen Välimeren loppiaisjuhliin täsmäävän ”Adoracion de los Reyes Magos”. Kirkkaita värejä, taivas pilkottaa kirkkaan sinisenä.
Minulle on kerrottu, että vanhoissa (1400- 500-l. lienee vanhaa) maalauksissa taivas on enimmäkseen sininen, värejä on vähän. Selitys: nykyauringonlaskujen värikkyys (jopa puhtoisessa Pohjolassa) johtuu ilmakehän saasteista. Johtuuko?
Löydät Itämaan tietäjät (kolme kuningasta) s-postistasi.
Palataan!
Koivu kyselit ”oliko pakkko mennä siihen tuiverrukseen?” – Oli tietysti. Etkös sinäkin jo minut tunne? Tiedäthän: kaikki pitää tavalla tai toisella ansaita. Ei rantasauna ja ruoka maistu niin hyvälle, jollei ole ensin ulkoillut ja ehkä vähän palellutkin…
Ja oikeasti oli mukavaakin. Ja kaunista.
Tunnemme saman Lippin (minusta se taipuu noin, en ole varma). Fra Filippo Lippi on juuri se renessanssimaalari, jonka taulujen sinitaivasta tarkoitin. Spostiini laittamissasi maalausten kuvissa (kiitos niistä) ei ole ihan se väri ja tai se taivas, jonka olen Roomassa Minervan kirkon (Pantheonin takana) sivukappelin alttarimaalauksessa nähnyt.
Tuon vanhojen maalausten sinitaivaan värin saasteettomuus -teorian minäkin olen kuullut, tiedä häntä pitääkö paikkansa.